TAHI LALAT ANDA MENGGANGGU?

 

Tahi lalat boleh tumbuh di mana2 saja pada kulit samada satu atau berkelompok. Ia biasanya muncul seawal kanak2 sehingga ke usia 30an. Adalah normal jika seorang dewasa mempunyai 10-40 biji tahi lalat.

Setelah bertahun2, tahi lalat biasanya akan membesar dan/atau berubah warna . Kadang kala ada bulu roma tumbuh di atasnya. Ada juga yang tidak berubah dan ada juga yang perlahan2 hilang dengan sendiri.

 

 

APA PUNCA TAHI LALAT?

Sel2 kulit sepatutnya tumbuh secara merata di seluruh tubuh. Apabila sel di dalam kulit membesar secara secara abnormal atau berkelompok, maka terjadilah Tahi Lalat. Sel2 yang dinamakan melanocytes ini memberi pigmen atau warna pada kulit. Apabila terdedah pada sinaran matahari, di masa remaja atau semasa hamil, tahi lalat boleh menjadi semakin gelap.

 

JENIS-JENIS TAHI LALAT

Congenital nevi adalah tahi lalat yang tumbuh sejak lahir. Ia bermungkinan besar menjadi melanoma iaitu sejenis kanser.

 

Dysplastic nevi pula adalah sejenis tahi lalat yang bersaiz lebih besar dari normal. Biasanya lebih besar dari pemadam di hujung pensil dan mempunyai bentuk yang lain dari tahi lalat biasa. Kerap kali tahi lalat ini bewarna tidak sekata di mana bahagian tengahnya lebih gelap. Tahi lalat ini juga berkemungkinan menjadi melanoma, kanser kulit yang merbahaya. Malah, orang yang mempunyai lebih dari 10 dysplastic nevi mempunyai 12 kali ganda risiko mendapat melanoma.

 

 

ADAKAH TAHI LALAT ANDA BERISIKO KANSER?

Berita baiknya ialah majoriti tahi lalat tidak berbahaya. Yang mungkin menjadi kanser adalah yang berupa pelik dan juga yang tumbuh selepas berumur 30tahun. Jadi jika anda perasan ada perubahan pada warna, bentuk dan saiz tahi lalat anda, jumpalah dematologis dengan segera. Lebih2 lagi jika ia berdarah, gatal, menjadi lembut atau pedih

 

 

BAGAIMANA MERAWAT TAHI LALAT?

Ada pelbagai cara untuk merawat tahi lalat. Apa pun, cara yang paling ampuh ialah dengan berjumpa pakar kulit. Doktor akan mempastikan samada ia kanser atau tidak. Seterusnya menawarkan rawatan yang sepatutnya.

 

 

 

ADAKAH TAHI LALAT ANDA MENGGANGGU?

Berbalik pada persoalan di atas, jawapannya terletak pada diri anda sendiri. Jika anda rasa tahi lalat anda tidak memudaratkan malahan ia menambah seri pada wajah umpamanya, biarkan sahaja. Jika sebaliknya, buangkan saja dengan cara yang betul. Tambahan pula tahi lalat bukanlah dari sel kulit yang normal. Berjumpalah dengan doktor anda sekarang

PENGALAMAN SAYA BAGAIMANA?

Saya sendiri sudah membuang 12 biji tahi lalat di wajah. Prosesnya mudah sahaja. Dan tentulah saya mendapat nasihat doktor kulit terlebih dahulu. Tapi itu cerita lain. Dan InsyaAllah akan saya kongsikan di posting yang lain.

Anda bagaimana? Pernah membuang tahi lalat? Atau anda masih sangsi dan takut nak jumpa doktor kerana masalah anda? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen

 

 

5 Comments on TAHI LALAT ANDA MENGGANGGU?

 1. Iris
  August 15, 2017 at 7:00 am (2 years ago)

  Saya iris 18 baru2 ni sya dapati kat dahi saya ni tumbuh tahi lalat… saya rse mcm rimas x confident ..x selesa..mcm mna ya?

  Reply
  • Noor Faiza
   April 4, 2018 at 10:10 pm (2 years ago)

   Jangan panic dulu. Terus pergi jumpa doktor kulit. Kalau kecil tahi lalat tu doktor tak kan bius. sakit sikit je. Kalau besar doktor akan bius langsung tak sakit.

   Reply
 2. Iris
  August 15, 2017 at 7:02 am (2 years ago)

  Saya kena jumpa doktor? Atau menggunakan bawang putih?

  Reply
  • Noor Faiza
   April 4, 2018 at 9:47 pm (2 years ago)

   Jumpa doktor kulit. Sekejap saja hilang jerawat tu dengan laser sis Iris.

   Reply
   • Noor Faiza
    April 5, 2018 at 11:56 pm (2 years ago)

    SIlap…tahi lalat…bukan jerawat

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge