Diet101: Kembalikan Tenaga Yang Hilang Dengan Green Juice.

Energizing Green Juice

Energizing Green Juice

 

Green juice bukan sahaja sihat malah sedap dan segar. Segelas green juice padat dengan vitamin dan mineral  yang baik untuk tubuh badan.

 

Setelah seharian berpuasa, tentu badan kita kehilangan banyak tenaga. Inilah jus yang dapat memulihkan badan yang lemah dalam sekelip mata.

 

Bagi anda yang baru nak berjinak-jinak dengan green juice macam saya, pasti anda hendak tau lebih lagi tentang minuman sihat ini.

PicsArt_1434794326563

 

Perkara yang perlu anda tahu, secara amnya, nisbah sayur:buah yang biasa digunakan ialah 70:30. Nisbah ini adalah untuk mengimbangi kadar gula dalam darah. Ini penting kerana kandungan gula didalam buah adalah tinggi.

 

Bagi yang ingin menurunkan berat badan, kandungan gula yang tinggi dalam buah ini boleh menggagalkan usaha anda. Jadi harus berpada-pada ok.

 

Namun, bagi kita yang berpuasa, panduan nisbah sayur:buah ini boleh diubah kepada 50:50. Setelah seharian menahan diri dari makan dan minum, tidak mengapalah mendapatkan semula tenaga yang hilang dengan nisbah ini.

 

Hari ni kita teruskan dengan resepi Green Juice yang lain pula. Resepi dinamakan Energizing Green Juice atau dalam bahasa melayu Jus Hijau Yang Memberi Tenaga.

 

Saya menggunakan sayur yaw mak tam hari ini. Bagi yang tidak mengenali sayur ini, saya letakkan gambar di bawah sebagai rujukan.

Yaw Mak Tam

Yaw Mak Tam

 

Green juice ini cukup untuk 4 hidangan. Sekiranya anda seorang saja yang minum, maka tidak perlu lah menyediakannya setiap hari. Ia boleh disimpan dalam peti sejuk untuk beberapa hari.

 

Energizing Green Juice

 

Bahan-bahannya:

2 pokok Yaw Mak Tam lettuce

3 biji baby cucumber /timun kecil

1 batang celery

2 biji epal hijau

Sepotong nenas Sarawak (sejuk beku)

Air secukupnya

Jus lemon

 

Cara Membuatnya:

Cuci bersih semua sayur dan buah. Buang biji epal. Potong kecil yaw mak tam, celery, timun dan epal hijau. Kisarkan semuanya dengan air sejuk. Perahkan jus lemon. Kacau dan tuang ke dalam gelas. Siap untuk dihidang.

Green Juice Untuk 3Ramadhan

Green Juice Untuk 3Ramadhan

 

 

Terima kasih kerana sudi baca. Semoga bermanfaat

 

 

 

Diet101: Green Juice Untuk Beginner

 

Salam 1 Ramadhan..

 

Ini adalah hidangan pertama jus hijau saya untuk Cabaran Green Juice Disepanjang Ramadhan. 

Green Juice Yang Pertama

Green Juice Yang Pertama

 

Tidak susah membuatnya. Untuk permulaan saya tidak meletakkan herba. Saya menggunakan daun hijau, timun, epal hijau dan jus grapefruit menggantikan jus lemon.

 

Sayur Dan Buah Yang Digunakan

Sayur Dan Buah Yang Digunakan

 

Kenapa guna grapefruit? Sebab itulah yang ada dalam peti sejuk sejak lebih seminggu. Buah tersebut terlalu masam untuk di makan begitu saja jadi saya fikir baik digunakan untuk green juice saya yang pertama ni.

 

Hasilnya? Sedap. Rasa segar dan kenyang sementara tiba waktu makan iaitu selepas solat Maghrib.

 

Untuk pengetahuan anda, saya kisarkan saja sayuran dengan blender. Saya tidak ada juicer. Jadi saya tak dapat nak bezakan rasa antara jus menggunakan blender dengan juicer.

 

Potong Sebelum Dikisar

Potong Sebelum Dikisar

 

Saya juga tidak tapis serat dari jus ini. Mungkin sebab itu saya rasa kenyang lebih lama.  Patutlah ramai pengamal jus hijau yang berjaya menurunkan berat badan selepas suatu jangkamasa. ☺

 

Bagi sesiapa yang nak cuba resepi ini, saya kongsikan di bawah. Cubalah untuk berbuka hari ini.

 

 

Green Juice Untuk Beginner

 

Bahan-bahannya:

 

Segenggam green coral lettuce

3 biji baby cucumber / timun kecil

2 biji epal hijau granny smith

Jus dari sebiji grapefruit

Air secukupnya

 

 

Cara Membuatnya:

 

Cuci bersih semua sayur dan buah. Buang biji epal. Potong kecil green coral lettuce, timun dan epal hijau. Kisarkan semuanya dengan air sejuk dari peti ais. Perahkan jus grapefruit. Kacau dan tuang ke dalam gelas. Siap untuk dihidang.

 

Inilah Green Juice Untuk Beginner

Inilah Green Juice Untuk Beginner

 

 

 

Terima kasih kerana sudi baca. Semoga bermanfaat

 

 

Diet101: Cabaran Green Juice Sepanjang Ramadhan

Cabaran Green Juice Disepanjang Ramadhan

Cabaran Green Juice Disepanjang Ramadhan

 

Saya kurang makan sayur segar terutamanya sayuran berdaun hijau. Bukan kerana saya tidak suka makan sayur tapi tak berkesempatan nak makan secara konsisten.

 

Stok sayuran di dapur samada tidak mencukupi kerana telah habis sebelum masa tiba masa membeli ataupun terpaksa dibuang kerana telah layu. Maklumlah, sayur berdaun hijau ni biasanya tak tahan lama. Beli lebih pun tak boleh beli kurang pula memerlukan saya kerap perlu ke pasar. Jadi memang dilema.

 

Begitu juga bila di masak, kadangkala tidak dapat dihabiskan. Banyaklah sebab kenapa tak habis adakalanya makan di luar, lupa nak makan, hidangan terlalu banyak dan sebagainya. 😂

 

Apabila tiba bulan Ramadhan, adalah agak mustahil untuk menghabiskan semua juadah yang terhidang di meja walau bagaimana berhemah pun saya menyediakan.

 

Pasar Ramadhan sudah menjadi kemestian. Daripada saja pergi mencuci mata di pasar Ramadhan, pasti ada juga beg2 plastik bakal dijinjing bila keluar dari sana.

 

Inilah sebabnya saya telah mendapat idea untuk mencabar diri sendiri meminum jus segar setiap hari di sepanjang Ramadhan ini.  Cabaran ini saya namakan Cabaran Green Juice.

 

Tujuan utama cabaran Green Juice ini adalah:

 

1.  Untuk mempastikan saya mendapat vitamin, mineral dan lain2 nutrisi yang sepatutnya dari sayur-sayuran dalam diet harian.

 

2. Mengelakkan pembaziran stok sayuran di dalam peti sejuk.

 

3. Mendapat variasi sayur-sayuran di dalam satu gelas jus. Biasanya dalan segelas jus akan ada beberapa jenis sayuran, sedikit buah dan kadangkala herba juga.

 

4. Mendapat khasiat dari sayuran segar. Sebagaimana yang kita tahu sayuran yang dimasak mengurangkan sesetengah kandungan Vitamin dan Mineral juga unsur kimia  aktif lain yang diperlukan oleh tubuh.

 

5. Mengurangkan risiko penambah perisa yang tidak baik untuk kesihatan. Bergantung dengan cara sayuran dimasak, biasanya sayuran yang digoreng lebih terdedah kepada pengoksidaan disamping penambahan perisa tambahan menjadikan ia kurang sihat.  Jadi adakalanya lebih elok jika dimakan mentah atau dibuat jus.

Banyak juga kan sebab untuk meminum jus hijau ni.😊

 

Jadi, apa Yang Dimaksudkan Dengan Green Juice?

 

Menurut Medical Dictionary , definisi Green Juice adalah minuman sayuran hijau yang dikisar bersama herba.

 

Dan menurut Ashley Dentito, seorang wellness educator di dalam blog beliau vixi.com, untuk membuat green juice yang lengkap adalah dengan mengikuti cara di bawah.

1.  Sediakan sayuran2 hijau seperti kale, bayam, swiss chard atau lettuce.

2. Kemudian  ditambah dengan sayuran tinggi kandungan air dan bersifat alkali seperti timun, brokoli atau celeri.

3. Untuk menambah rasa tambahkan pula buah epal hijau atau pear masak

4. Diikuti dengan herba seperti halia.

5. Dan akhiri dengan perahan jus lemon atau limau nipis.

 

InsyaAllah, saya akan kongsikan dengan anda bagaimana saya melalui cabaran green jus di sepanjang Ramadhan ini. Adakah saya akan berjaya melaluinya? Mungkinkah saya akan berhenti diseparuh jalan? Semuanya bakal terjawab di sini.

 

Mungkin anda ada resepi tertentu yang boleh di sarankan kepada saya. Bolehlah kongsikan di sini. ☺

 

 

Terima kasih kerana sudi baca. Semoga bermanfaat.