TABIAT BURUK PENYEBAB DAGU BERLAPIS

double chin

double chin

source:flickr

Dagu berlapis atau double chin adalah keadaan di mana lemak berkumpul di bahagian dagu. Ia boleh terjadi pada semua golongan tanpa mengenal usia. Ada pelbagai punca yang menyebabkan keadaan ini. Antaranya ialah:

1. Kegemukan.

2. Peningkatan usia

3. Tabiat buruk termasuk kedudukan posture yang tidak betul dan cara pengendalian gadget yang salah.

Tidak semua orang yg gemuk mempunyai dagu berlapis. Tetapi biasanya mereka yang berjaya menurunkan berat badan akan mengalami masalah ini apabila telah kurus. Kulit di bahagian dagu akan mengelebih memberi efek berlapis di bawah dagu.

Sebaliknya,peningkatan usia merendahkan kadar metabolisme membuatkan kita mudah menjadi gemuk. Lebihan lemak akan berkumpul di bawah dagu dan di rahang akibat kulit yang kurang elastik dan kesan graviti.

Tetapi yang lebih penting dan boleh di elakkan adalah tabiat buruk kita sendiri. Tabiat buruk termasuklah mengabaikan kedudukan posture badan seperti membongkok, sering omemandang ke arah bawah dan sebagainya.

Satu masalah di zaman moden ini ialah penggunaan gadget. Ia seringkali menimbulkan masalah dagu berlapis. Penggunaan smartphone, tablet dan laptop yang terlalu lama dengan kedudukan yang salah sudah cukup syarat kenapa dagu menjadi berlapis.

Jika dulu fenomena ini biasa terjadi pada golongan berusia kini kita dengan mudah akan dapati golongan muda di antara umur 18-39 tahun mengalaminya.

Tabiat lain yang di kenal pasti adalah cara tidur seseorang. Tidur terlentang dengan menggunakan satu bantal di kepala adalah salah satu lagi punca kepada masalah ini.

Setelah dikenalpasti punca2 dari tabiat kita sendirilah  yang menyebabkan kita kelihatan kurang menarik dan hilang keyakinan diri. Jadi, haruslah kita berusaha mengubahnya dan sentiasa beringat akan kesan yang menanti akibat dari tabiat kita tadi.

Di bawah adalah cara yang berkesan untuk menghilangkan masalah dagu berlapis:

1. Duduk dan berdiri dengan betul dan tegak.

posture yang betul

posture yang betul

Source: the human solution

2. Gunakan gadget dengan cara yang betul. 

Setiap kali menggunakan gadget seperti smartphone, tablet dan laptop anda biasanya akan memandang ke arah bawah. Fenomena ini di namakan tech-neck oleh dermatologis kerana mereka dapati golongan muda sudah ramai yang bermasalah dagu mengendur dan berlapis disebabkan tabiat ini.

Penyelesaiannya mudah: Pegang gadget anda pada aras mata

3. Jangan terlalu kerap mengadap smartphone

smartphone

smartphone

Sekali lagi ini berkait dengan point ke 2. Menurut pakar kulit, dengan hanya memandang bawah ke arah skrin smarphone anda sebenarnya telah membantu graviti mempercepatkan proses dagu dan leher berlipat.

Penyelesaiannya:  leher dan dagu anda harus dirawat sama seperti anda merawat wajah. Produk yang anda gunakan pada wajah gunakan juga pada leher dan dagu.

4. Tidur tanpa bantal atau tidur dengan 2 bantal

Tidur dengan dua bantal

Dua bantal

Jika anda tak biasa tidur terlentang, biasakan lah kerana selain ia membantu dagu anda dari masalah berlapis, ia juga adalah cara untuk melambatkan kedutan pada wajah.

Anda boleh memilih untuk tidur tanpa bantal. Atau dua bantal dengan kedudukan belakang anda juga sebahagiannya di atas bantal untuk mengatasi masalah dagu berlapis yang anda hadapi.

5. Sentiasa bergerak.

Sebaiknya, anda jangan duduk atau berada pada satu satu kedudukan terlalu lama kerana ia akan mengakibatkan anda lupa untuk membetulkan posture. Jadi lebih baik untuk sentiasa beringat dan bergerak.

Di harap dengan cara di atas dapat menyelesaikan masalah dagu berlapis sekaligus meningkatkan keyakinan diri dan ketrampilan anda.

Cara di atas bukan sahaja dapat mengelakkan dagu berlapis malah ia membetulkan tulang belakang seterusnya menyelesaikan pelbagai masalah lain seperti sakit badan dan pinggang, bongkok dan lebam bawah mata (eye bag) yang menjadikan kita kelihatan tua dari usia sebenar.

Mari sama2 mengubah tabiat buruk penyebab dagu berlapis.

Terima kasih kerana sudi baca.

7 Comments on TABIAT BURUK PENYEBAB DAGU BERLAPIS

  • Noor Faiza
   February 25, 2015 at 4:01 pm (5 years ago)

   Salam SuperNifz,

   Betul tu..hahaha
   Terima kasih kerana sudi singgah kt sini..Nantikan kunjungan saya ke laman SuperNifz pula..

   Reply
   • SuperNifz
    March 2, 2015 at 2:29 pm (5 years ago)

    Salam kenalan ya Norfaizah, Terima kasih atas kunjungan ya…

    Reply
    • Noor Faiza
     March 3, 2015 at 8:00 am (5 years ago)

     Salam SuperNifz

     Sama-sama

     Reply
  • Noor Faiza
   February 25, 2015 at 11:36 pm (5 years ago)

   Malaysia Tercinta,

   Memang payah kalau tak biasa Tapi saya suka tidur tak pakai bantal langsung.

   Terima kash sudi singgah dan komen ye

   Reply
 1. Abu Hassan
  July 28, 2015 at 4:15 am (4 years ago)

  Bagus artikel nya

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge