REVIEW: THE FACE SHOP RICE WATER BRIGHT CLEANSING MILK

Sebelum ini saya ada membincangkan kenapa kita harus mencuci muka dua kali atau  double cleanse. Kaedah pencucian yang menggunakan oil based product diikuti dengan foam cleanser.

 

Selain dari pembersih berasaskan minyak dan juga foam,  terdapat juga pencuci berasaskan air atau lotion atau dalam bentuk krim dan pelbagai lagi. Penggunaannya boleh dijadikan samada peringkat pertama atau kedua pencucian bergantung kepada jenis kulit.

Saya akan menceritakan pengalaman saya  menggunakan Rice Water Bright Cleansing Milk dari The Face Shop.   

 

TheFaceShop Rice Water Briight Cleansing Milk
TheFaceShop Rice Water Bright Cleansing Milk

Saya telah menggunakan produk ini selama 2 bulan.

Hakikatnya ini bukanlah apa yang saya cari pada mulanya. Saya ke The Face Shop dengan satu tujuan iaitu untuk mendapatkan Light Cleansing Oil tetapi hampa kerana menurut sales representative mereka produk itu telah discontinue.

Mungkin kerana cuaca di Malaysia yang panas dan lembap membuatkan cleansing oil kurang mendapat sambutan. Beliau lalu mencadangkan Cleansing Milk sebagai alternatif dan lepas mendapatkan sedikit info saya terus sahaja setuju.

 

Kenapa The Face Shop?

 

TheFaceShop
TheFaceShop

The Face shop adalah produk dari Korea yang amat mementingkan alam semulajadi dalam memberikan yang terbaik untuk kulit anda. Jadi tidak menghairankan sejak mula diperkenalkan di Malaysia pada tahun 2006, The Face Shop dapat diterima baik dan berkembang  pesat.

Sehingga kini, terdapat lebih dari 40 buah outlet mereka di seluruh Malaysia.  Selain dari produk mereka yang sangat fokus kepada setiap masalah kulit anda, ia juga menawarkan pilihan yang luas dan pengalaman yang unik agar kulit benar2 mendapat manfaat sepenuhnya dari apa yang ditawarkan oleh The Face Shop.

 

Apa itu Rice Water Bright Cleansing Milk?

 

Rice Water Bright Skincare Series
\\\\\\\ Rice Water Bright Series

Ia merupakan salah satu pembersih muka dari rangkaian Rice Water Bright dari The Face Shop. Sesuai dengan namanya, pembersih ini mempunyai tekstur seperti milky lotion. Ia secara lembut dapat menanggalkan solekan, toksik, minyak dan kekotoran lain akibat pencemaran yang melekat di wajah. Ia juga mencerahkan wajah selepas dicuci. Ekstrak dari Rice Bran menyembuhkan kulit yang rosak akibat dari stimulasi luaran

 

Apakah Kandungannya?

Air Beras

Air Beras kaya dengan vitamin, asid amino, asid hydrochloric dan nutrien lain.

Semua khasiat ini kekal di dalam air cucian beras.

Hasilnya, air beras menjadi satu produk perawatan wajah yang semulajadi di mana ia memberikan kesan pelembapan dan pencerahan pada kulit.

 

Minyak Moringa

Kestabilan mengoksida (oxidative stabilazation) yang luar biasa mensucikan kulit  juga dapat memberikan nafas baru pada kulit

Menyah toksik dan kekotoran pada kulit, menjadikan kulit terasa lembut, bersih dan segar

 

Soapwort

Surfactant yang lembut namun sangat berkuasa

Herba yang kaya dengan saponin membersihkan kulit dan melembutkan sel kulit mati

Melembapkan kulit dan mengelakkan kulit mengering.

 

Cara menggunakan Rice Water Bright Cleansing Milk

1. Tidak perlu basahkan muka

2. Tekan 2kali produk pada pump di tapak tangan

3. Ratakan di seluruh wajah dan mulakan putaran kecil dengan jari secara lembut dan mengarah ke atas.

4. Bilas dengan air suam kuku

 

Saya suka produk ini kerana

1. Saya menggunakan pembersih ini sebagai langkah pertama dalam rutin harian double cleansing. Sungguh mudah dan selamat dengan cara ini. Terus sahaja gunakannya tanpa perlu membasahkan wajah terlebih dahulu

2. Botol dengan pump yang digunakan juga sangat mesra pengguna dan lebih bersih. Saya hanya perlukan 2 kali pump untuk meratakan ke seluruh wajah.

3. Dengan gerakan memutar secara lembut saya dapat merasakan kulit mati merenggang dan tertanggal. Tidak perlu menekan kuat hanya dengan hujung jari.

4. Kulit mendapat manfaat dari nutrien2 dari rice water, moringa dan soapwort yang sangat baik untuk kulit. Jadi, produk ini bukan sahaja membersih kekotoran malah dari mula lagi sudah bertindak untuk menyihatkan kulit wajah.

5. Saya berpendapat, ia sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif kerana sifatnya yang lembut

6. Paling penting, selepas cucian dengan Cleansing Milk ini, kulit terasa bersih, lembap dan segar. Tidak langsung terasa tegang dan kesat.

7. Dan setelah menggunakan cleansing Milk ini selama 2 bulan saya rasa kulit saya semakin cerah, sihat  dan bermaya

8.Harganya juga sangat berpatutan.

 

Apa yang saya tidak suka tentangnya

1. Kulit saya masih ditumbuhi jerawat walau kekerapannya agak rendah. Jerawat tetap tumbuh walau cuma satu sahaja pada satu masa.Pun begitu, tidak dapat dipastikan punca sebenar breakout kerana banyak lagi faktor2 lain harus di ambil kira.

2. Setelah beberapa minggu menggunakan produk ini sebagai pencucian pertama saya rasa lebih baik digunakan sebagai pencuci kedua menggantikan foam cleanser. Ia menjadi lebih berkesan pada yang memiliki kulit jenis kering dan aging seperti saya.

 
3. Saya berharap agar The Face Shop kembalikan Rice Water Bright Cleansing Light Oil dan Rice Water Bright Cleansing Rich Oil di outlet2 mereka di Malaysia. Ini kerana cleansing oil adalah lebih sesuai untuk sebagai pencuci pertama dalam kaedah double cleansing 

 

 

Jadi, begitulah ulasan saya untuk produk Rice Water Bright Cleansing Milk. Sebelum ini saya hanya menggunakan kapas muka untuk menarik keluar makeup dengan make up remover.

 

Cara ini tiada salahnya tapi penggunaan kapas muka yang rendah quality boleh mengakibatkan masalah lain pada kulit. Tambahan pula kecenderungan untuk mengesat secara kuat dan berkali2 boleh merosakkan kulit wajah.

Di mana nak dapatkan produk ini?

Ada lebih dari 40 outlet fizikal TheFaceShop di seluruh Malaysia. Saya dapatkan nya dari outlet di Festival City Mall. Dan berita baiknya baru2 ini TheFaceShop telah melancarkan Online Mall mereka. Jadi jika berminat boleh terus sahaja dengan pembelian secara online di http://www.thefaceshop.net.my. Harga RM39.90 sahaja.

Anda bagaimana? Produk apakah yang anda gunakan untuk membersihkan wajah? Kongsikan pengalaman anda di sini.

 

 

 

Penafian: Ulasan produk ini adalah hasil pengalaman unik dari penulis sendiri dan bukan tajaan dari TheFaceShop.

DOUBLE CLEANSING

Memang ramai yang tahu tentang kepentingan membersihkan wajah sebelum tidur.

Solekan beserta dengan minyak semulajadi yang terhasil dari kulit muka ditambah pula dengan pencemaran di luar sana akan membuatkan pori2 tersumbat. Akibatnya ialah masalah kulit seperti jerawat, wajah kusam dan mempercepatkan proses penuaan.

Tapi cukupkah cuci muka sekali sahaja dengan foam cleanser? Apakah cara yang betul untuk mempastikan wajah sudah benar2 bebas solekan dan kotoran?

Jawapannya ialah double cleansing!

image

Banila Co Clean It Zero

Apa itu double cleansing?
Double cleansing atau pencucian dua kali adalah satu rutin yang telah lama di amalkan oleh orang2 Jepun dan Korea. Ia adalah proses di mana wajah di cuci dua kali untuk memastikan kulit mereka benar2 bersih.

Cucian pertama adalah dengan menggunakan pencuci berasaskan minyak.Cucian kedua barulah dilakukan dengan foam cleanser.

Pasti ada yang tertanya2 kenapa membersih wajah dua kali? Bukankah foam cleanser sudah memadai.Toner akan menarik semua lebihan solekan yang masih tertinggal selepas dicuci kan? Tentu leceh dan mana ada masa nak cuci sampai 2 kali. Bukan pakai makeup tebal pun. Hanya sunblock. Takkan kena juga. Sudahlah muka ni pun jenis berminyak, bertambahlah jerawat nanti!

Macam2 alasan dan soalan bermain di fikiran bila kena extra routine kan…
image
Neutrogena Deep Clean Make Up Cleaning Oil

Kenapa harus double cleanse?
Sebenarnya, pencuci berasaskan minyak adalah untuk menanggalkan kotoran berminyak. Ingat asas sains air dengan minyak tidak boleh bersatu.

Jadi sebab itu penggunaan pencuci ini. Semua minyak yang melekat di wajah akan dilarutkan dengan penggunaan oil cleanser ini. Kemudian barulah dibilas dengan air suam kuku.

imported-the-face-shop-rice-water-bright-cleansing-light-oil-150ml-4999-279859-1-product

The Face Shop Cleansing Light Oil

Kepentingan cleansing oil menurut pakar kulit
1. Cleansing oil menggunakan ‘minyak baik’ untuk menyingkirkan ‘minyak tidak baik’ dikulit anda.

Ia adalah situasi menang-menang di mana cleansing oil menarik kekotoran yang menutup pori2 tanpa menghilangkan minyak semulajadi seperti kebanyakan pencuci lain.

Ia meninggalkan kulit dalam keadaan bersih, lembut dan seimbang tidak kering dan kesat.

Keadaan kering dan kesat akan membuatkan sebum menghasilkan lebih banyak minyak,  lebih banyak masalah.

2. Cleansing oil mengandungi bahan antioxidant dan anti penuaan yang memperbaiki tekstur dan keadaan kulit anda.

Cleansing oil biasanya mengandungi bahan aktif dari minyak tumbuh2an (zaitun, bunga matahari, bijan, badam, kesumba (safflower), biji anggur), extraks (teh hijau, jasmine) dan/atau vitamins (E dan C).

Sebaiknya, pilihlah cleansing oil dengan amino asid botanikal bagi yang berkulit berminyak untuk mengimbangkan sebum.

Kulit kering boleh menggunakan kebanyakan jenis minyak kerana kulit anda memerlukan kelembapan yang tinggi.

Kulit kombinasi akan mendapat manfaat dari minyak kesumba (safflower) kerana ia mampu membersih sekaligus melembapkan kulit.

Akhir sekali, kulit sensitif harus menggunakan minyak zaitun kerana sifatnya yang lembut dan menenangkan sesuai untuk mengelakkan iritasi pada kulit.

Bolehkah menggunakan baby oil sebagai cleansing oil?

image
Johnson’s Baby Oil

Baby oil mampu menanggalkan makeup tetapi kurang berkesan sebagai cleansing oil.

Baby oil mengandungi minyak mineral, lanolin dan pewangi sedangkan cleansing oil mengandungi minyak botani, ekstraks dan vitamin.

Baby oil berupaya menanggalkan makeup dan melembapkan tetapi pada masa sama ia menghalang kulit dari bernafas dengan menyumbat pori2.

Ini lah sebab mengapa baby oil kurang berkesan sebagai pembersih.

Pakar2 kulit menyarankan penggunaan cleansing oil kerana ia menghilangkan kotoran sambil mengekalkan lembapan tanpa merosakkan lapisan kulit.

Anda sudah bersedia untuk kaedah pencucian dua kali atau double cleansing?

Kongsikan pengalaman anda di sini.

KENALI KULIT ANDA

image

Sumber: flickr

Sama ada anda mempunyai kulit jenis berminyak, kering, sensitif, kombinasi, mudah berjerawat atau normal, apa yang penting adalah sentiasalah monitor perubahan kulit wajah. Lebih2 lagi jika anda baru sahaja bertukar produk penjagaan kulit.

Sebenarnya, bukan mudah juga nak kenalpasti jenis kulit kita ni.  Agak mengelirukan!. Maklumlah, kulit berubah selari dengan usia, stress level, cuaca, ubat ubatan yang diambil dan diet seharian. Itulah sebabnya kenapa kita harus sentiasa meneliti kulit wajah untuk lebih faham apa yang ia perlukan.

Untuk membantu anda dalam proses ini, di bawah saya senaraikan ciri ciri yang terdapat pada pelbagai jenis kulit. Untuk lebih memahami kulit jenis apakah yang sedang anda alami buat masa ini.

 

JENIS KULITCIRI-CIRI
NORMAL- Anda mempunyai liang roma yang kecil di sekitar hidung dan T Zon

- Anda jarang sekali mendapat jerawat

- Setelah seharian, ada sedikit kesan berminyak atau mungkin tiada langsung

- Anda jarang atau tiada mengalami reaksi pada sebarang produk.
BERMINYAK- Anda kerap mendapat jerawat.
- liang roma anda besar sehingga membawa ke garisan rambut
- Ada kilatan minyak sejak dari awal hari lagi
KERING- Anda hampir tiada liang roma yang jelas kelihatan. Begitu juga dengan blackhead
- Kulit anda agak kasar dan berkeping-keping
- Anda sentiasa rasa tegang dan ketat
- Anda tidak mengalami kesan kilatan minyak
- Jarang2 sekali anda mendapat jerawat
KOMBINASI - Liang roma anda jelas kelihatan di T Zon (hidung, dahi dan sebahagian pipi)
- Kulit anda berminyak di T Zon tetapi kering di bahagian lain
MUDAH BERJERAWAT- Anda sedang alami jerawat sekarang
- Anda juga sering ditumbuhi jerawat di dada dan belakang badan.
- Ahli keluarga anda juga mengalami masalah jerawat
- Masalah jerawat bermula sejak akil baligh
SENSITIF- Kulit anda memberi reaksi pada produk
- Kulit anda merah dan panas
- Kulit anda nipis
- Anda ada alergi, lelah atau telah di diagnos mempunyai ekszema.

 

Kesimpulannya, dengan sedikit ilmu dan penelitian terhadap kulit kita sendiri, ia menjadi lebih mudah untuk kita menangani tanda2 yang ada di kulit dan seterusnya mengambil tindakan yang betul dalam rutin seharian.

Begitu juga dengan pemilihan produk. Sebagai contoh, jika selama ini anda menggunakan sesuatu produk dan ia menyebabkan kulit anda kemerahan atau gatal2, maka jelas anda harus tinggalkan saja produk tersebut kerana ia tidak sesuai dengan anda. Anda juga berkemungknan berkulit sensitif.

Jadi, selidikilah dahulu produk yang akan anda gunakan samada bersesuaian dengan anda. Gunakan cara ini untuk penilaian dan juga sebagai langkah pro aktif  dalam penjagaan kulit wajah.

MITOS DETOX KECANTIKAN

 

# PRODUK DETOX

 

kim kanya gif

# TEH DETOX

 

stop it gif

 

 

# PAD KAKI DETOX

 

cat no

 

 

# KRIM DETOX

 

shinee gif

 

 

# MASKER DETOX

 

glee

 

 

# SHAMPOO DETOX

 

i cant gif

 

Perkataan “Detox” ini sudah terlebih glamor dalam dunia kecantikan masa kini. Semuanya detox. Biarlah hospital dan bidang perubatan sahaja yang menggunakan perkataan ni.

Mari kita tengok apa maksud Detox yang sebenarnya dari perspektif perubatan.

detoxification in Medicine

detoxification de·tox·i·fi·ca·tion (dē-tŏk’sə-fĭ-kā’shən)
n.

  1. The process of detoxifying.
  2. The state or condition of being detoxified.
  3. The metabolic process by which the toxic qualities of a poison or toxinare reduced by the body.
  4. A medically supervised treatment program for alcohol or drug addiction designed to purge the body of intoxicating or addictive substances and used as a first step in overcoming physiological or psychological addiction.

 

Percayalah, jika anda mempunyai “terlalu banyak toxin” dalam badan, sudah tentu sekarang anda sudah samada terlantar di hospital atau sudah arwah. Selagi anda mempunyai organ2 badan seperti hati, buah pinggang, usus besar dan kulit  yang masih berfungsi dengam baik, selagi itulah proses penyingkiran atau perkumuhan berlaku SETIAP MASA.

Jika anda maksudkan untuk mengekalkan CARA HIDUP SIHAT, maka berikut adalah yang sepatutnya anda amalkannya:-

    1. Minum banyak air
    2. Makan makanan seimbang
    3. Bersenam
    4. Tinggalkan makanan ringan
    5. Ubah cara hidup yang tidak sihat seperti berhenti merokok

 

Cukup-cukuplah meng hijack perkataan DETOX ini dalam produk kecantikan demi untuk melariskan jualan dan menjerat pengguna yang naif.

Di zaman ilmu di hujung jari ini, kita patut lebih berwaspada dengan too good to be true product claims. 

 

Rujukan:

  1. http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/dec/05/detox-myth-health-diet-science-ignorance
  2. http://www.senseaboutscience.org/pages/debunking-detox.html
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Detoxification

TAHI LALAT ANDA MENGGANGGU?

 

Tahi lalat boleh tumbuh di mana2 saja pada kulit samada satu atau berkelompok. Ia biasanya muncul seawal kanak2 sehingga ke usia 30an. Adalah normal jika seorang dewasa mempunyai 10-40 biji tahi lalat.

Setelah bertahun2, tahi lalat biasanya akan membesar dan/atau berubah warna . Kadang kala ada bulu roma tumbuh di atasnya. Ada juga yang tidak berubah dan ada juga yang perlahan2 hilang dengan sendiri.

 

 

APA PUNCA TAHI LALAT?

Sel2 kulit sepatutnya tumbuh secara merata di seluruh tubuh. Apabila sel di dalam kulit membesar secara secara abnormal atau berkelompok, maka terjadilah Tahi Lalat. Sel2 yang dinamakan melanocytes ini memberi pigmen atau warna pada kulit. Apabila terdedah pada sinaran matahari, di masa remaja atau semasa hamil, tahi lalat boleh menjadi semakin gelap.

 

JENIS-JENIS TAHI LALAT

Congenital nevi adalah tahi lalat yang tumbuh sejak lahir. Ia bermungkinan besar menjadi melanoma iaitu sejenis kanser.

 

Dysplastic nevi pula adalah sejenis tahi lalat yang bersaiz lebih besar dari normal. Biasanya lebih besar dari pemadam di hujung pensil dan mempunyai bentuk yang lain dari tahi lalat biasa. Kerap kali tahi lalat ini bewarna tidak sekata di mana bahagian tengahnya lebih gelap. Tahi lalat ini juga berkemungkinan menjadi melanoma, kanser kulit yang merbahaya. Malah, orang yang mempunyai lebih dari 10 dysplastic nevi mempunyai 12 kali ganda risiko mendapat melanoma.

 

 

ADAKAH TAHI LALAT ANDA BERISIKO KANSER?

Berita baiknya ialah majoriti tahi lalat tidak berbahaya. Yang mungkin menjadi kanser adalah yang berupa pelik dan juga yang tumbuh selepas berumur 30tahun. Jadi jika anda perasan ada perubahan pada warna, bentuk dan saiz tahi lalat anda, jumpalah dematologis dengan segera. Lebih2 lagi jika ia berdarah, gatal, menjadi lembut atau pedih

 

 

BAGAIMANA MERAWAT TAHI LALAT?

Ada pelbagai cara untuk merawat tahi lalat. Apa pun, cara yang paling ampuh ialah dengan berjumpa pakar kulit. Doktor akan mempastikan samada ia kanser atau tidak. Seterusnya menawarkan rawatan yang sepatutnya.

 

 

 

ADAKAH TAHI LALAT ANDA MENGGANGGU?

Berbalik pada persoalan di atas, jawapannya terletak pada diri anda sendiri. Jika anda rasa tahi lalat anda tidak memudaratkan malahan ia menambah seri pada wajah umpamanya, biarkan sahaja. Jika sebaliknya, buangkan saja dengan cara yang betul. Tambahan pula tahi lalat bukanlah dari sel kulit yang normal. Berjumpalah dengan doktor anda sekarang

PENGALAMAN SAYA BAGAIMANA?

Saya sendiri sudah membuang 12 biji tahi lalat di wajah. Prosesnya mudah sahaja. Dan tentulah saya mendapat nasihat doktor kulit terlebih dahulu. Tapi itu cerita lain. Dan InsyaAllah akan saya kongsikan di posting yang lain.

Anda bagaimana? Pernah membuang tahi lalat? Atau anda masih sangsi dan takut nak jumpa doktor kerana masalah anda? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen

 

 

10 KEGUNAAN GEL LIDAH BUAYA – ALOE FRESH 99% SOOTHING MOISTURE GEL DARI THE FACE SHOP

Sebelum ini, saya telah membincangkan perihal Lidah Buaya. Tumbuhan ini banyak manfaatnya untuk merawat kulit yang bermasalah. Tetapi ia juga membawa keburukan jika kita kurang pengetahuan mengenainya terutama bagi tujuan rawatan penyakit2 yang serius. Anda boleh pelajarinya sebelum menggunakan Lidah Buaya untuk merawat penyakit anda.

Perkara paling utama yang perlu diketahui ialah Aloe dari species Barbadensis sahaja yang dibuktikan mengandungi medicinal properties. Buat masa ini terdapat lebih dari 400 species Aloe telah dikenalpasti.

Jika tidak pasti samada tumbuhan yang anda gunakan adalah dari species Barbadensis, apa kata terus sahaja ke farmasi atau kedai kosmetik untuk mandapatkan Aloe Gel..

Saya memilih Aloe Fresh 99% Soothing  Moisture Gel dari The Face Shop.

u9

Saya kumpulkan 10 kegunaan Aloe Gel ini beserta dengan DIY resepi bagi merawat diri saya dan anda di rumah. Cuba dahulu di kawasan bawah dagu untuk mempastikan tiada kesan negatif pada kulit anda sebelum guna sepenuhnya di wajah atau di kawasan yang bermasalah.

 

1. SEBAGAI MAKEUP REMOVER BAGI KULIT SENSITIF

Kebanyakan makeup remover di pasaran mengandungi bahan kimia yang mengeringkan kulit dan memedihkan mata. Sebagai alternatif, gunakan Aloe Gel ini untuk menghilangkan sisa alat solek dengan menggunakan kapas muka. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya berkesan untuk alat solek yang bukan kalis air (non waterproof)

 

2. SEBAGAI SHAVING CREAM

Sifat Aloe Vera sebagai anti bakteria sangat sesuai digunakan untuk tujuan bercukur. Tambahan pula gel ini licin dan melembapkan kulit. Boleh digunakan terus atau gunakan resepi ini untuk lebih manfaat

1/3 cawan aloe gel
1/4 cawan sabun castile
1 sb minyak vitamin E
5 titik minyak kayu putih
Campurkan bahan2 di atas di dalam botol. Simpan dalam peti sejuk. Tahan sehingga 6 bulan.

 

3. UNTUK MELEGAKAN KULIT YANG CEDERA

Aloe Gel amat baik untuk melegakan kulit yang rosak akibat terdedah pada sinaran matahari berlebihan, terbakar yang ringan, gigitan serangga, poison ivy dan psoriasis. Simpan di dalam peti ais dan gunakan sejuk untuk kesan yang optimal.

 

4. SEBAGAI PENCUCI MUKA

Caranya ialah campurkan 1sb Aloe Gel dengan 1sk susu badam dan 1sk jus lemon. Sapu pada wajah dan biarkan beberapa minit sebelum cuci. Sekali lagi ia sesuai untuk yang berkulit sensitif, berjerawat dan rosacea (adult acne) kerana sifatnya yang anti bakteria

 

5. SEBAGAI ANTI AGING BOOSTER (ANTI PENUAAN)

Jika nak awet muda boleh guna cara ni. Campurkan 1sb Aloe Gel dengan 1sk minyak kelapa dara. Tuang dia tapak tangan dan urutkan dengan lembut ke wajah beberapa minit. Cuci muka seperti biasa dan bilas dengan air suam kuku.

 

6. SEBAGAI AGEN PENGELUPASAN (EXFOLIATOR)

Tidak perlu kerap melakukannya tapi kulit akan menjadi lebih bermaya dan segar dengan kaedah ini.
Jadikan Aloe Gel sebagai asas DIY untuk scrub kerana ia membantu melembutkan wajah, menyalurkan oksigen ke dalam sel dan menguatkan tisu untuk kulit sihat.
Caranya ialah campurkan 1/2 cawan Aloe Gel dengan gula perang ATAU baking soda untuk mendapatkan konsistensi yang dikehendaki. Scrub pada siku, lengan atau pada bahagian2 yang kasar semasa mandi.

 

7. SEBAGAI MASKER

Ini ada beberapa resepi mask dari dari Aloe Gel. Gunakan selama 15minit di wajah sebelum menanggalkannya dengan air suam diikuti dengan air sejuk.

Mencerahkan wajah – Aloe Gel dan jus lemon

Menghidrat kulit – Aloe Gel dengan kisaran timun dan putih telur.

Mengatasi Kulit berminyak – Aloe Gel dengan madu
Mengatasi Kulit Kering – Aloe Gel dengan Minyak Zaitun dan shea butter
Bagi kulit sensitif – Aloe Gel dicampur dengan kisaran timun, yougurt dan minyak essential pilihan anda.
Menghilangkan noda dan cela – Aloe Gel dan air mawar.

 

8. SEBAGAI PENYUBUR BULU KENING

Sapukan Aloe Gel pada bulu kening untuk menyuburkannya. Jika anda ingin melebatkan bulu kening, tambahkan satu bahagian minyak castor dgn satu bahagian Aloe Gel dan sapukan pada kening setiap malam dan pasti bulu kening anda akan tumbuh lebih lebat selepas beberapa minggu.

 

9. UNTUK KULIT KAKI YANG KERING DAN BERKERAK

Campurkan 1/2 cawan oatmeal, 1/2 cawan corn meal, 4sb Aloe Gel dan 1/2 cawan body lotion. Gosokkan pada kaki anda yang kepenatan hingga kulit mati mengelupas

 

10. SEBAGAI ANTI KELIMUMUR UNTUK RAWATAN RAMBUT

Sifat Aloe Gel yang anti fungal dapat menghilangkan kelimumur. Enzim yang terdapat di dalamnya bertindak dengan mengangkat sel2 mati. Ia menjadikan rambut anda lembut dan bermaya. Ia juga mengimbangi PH di kulit kepala untuk mencegah kelimumur dari kembali menyerang.
Urutkan kulit kepala dengan Aloe Gel dan biarkan selama 10minit sebelum mencuci dengan shampoo.
Atau untuk kesan yang lebih lembut campurkan dengan santan dan minyak wheat-germ, perap seketika pada kulit kepala dan cuci seperti biasa.

SELAMAT MENCUBA

BENARKAH LIDAH BUAYA BAIK UNTUK ANDA?

APA ITU LIDAH BUAYA?

 

Lidah Buaya atau Aloe Vera adalah sejenis tumbuhan herba. Sehingga kini terdapat lebih dari 400 spesis Aloe di seluruh dunia. Di kebanyakan tempat di Afrika ia merupakan tumbuhan semulajadi. Setelah diperkenalkan di negara tropika, ia didapati mudah untuk hidup dan tumbuh meliar. Di negara Mediterranean juga tumbuhan ini dapat berkembang dengan baik. Selain digunakan secara tradisional sejak ribuan tahun dahulu, Lidah Buaya juga digunakan secara meluas dalam bidang kosmetik dan kesihatan.

Lidah Buaya mempunyai akar serabut yang kuat dan daun hijau ke kelabu-hijau yang banyak, berisi tebal, dan bergerigi. Bahagian yang digunakan dalam perubatan ialah gel dan latex. Latex ialah lapisan kuning yang menyelaputi gel betul2 terleta di bawah kulit daun tersebut.

KANDUNGAN LIDAH BUAYA

96% kandungan daun Lidah Buaya adalah air manakala selebihnya adalah karbohidrat, protein, vitamin, mineral dan enzim yang dikatakan sangat bermanfaat untuk kesihatan.

Selain itu, Lidah Buaya bermanfaat sebagai anti inflamasi, anti fungal, anti bakteria dan membantu proses regenerasi sel. Di samping membantu menurunkan kadar gula dalam darah bagi penghidap diabetes, ia juga membantu mengawal tekanan darah dan menstimulasi kekebalan tubuh terhadap serangan penyakit.

Salah satu zat yang terkandung dalam Lidah Buaya adalah aloe emodin yang berguna untuk mengurangi ratio gula dalam darah.

Tumbuhan ini mengandungi semua jenis vitamin kecuali vitamin D, mineral yang diperlukan untuk fungsi enzim, saponin yang berfungsi sebagai anti mikrob dan 20 dari 22 jenis asid amino. Dalam penggunaannya untuk perawatan kulit, Lidah Buaya dapat menghilangkan jerawat, melembabkan kulit, membantu detoksifikasi kulit, menghapuskan bekas luka dan tanda, mengurangi peradangan serta membantu peremajaan kulit dan penyuburan rambut.

MANFAAT LIDAH BUAYA

Sejarah tumbuhan ini dalam perawatan telah merentasi zaman dan memakan ribuan tahun. Terlalu banyak penggunaan dalam merawat pelbagai penyakit sehingga digelar “penyembuh senyap” oleh orang India dan “ramuan harmonik” oleh tabib Cina.

  • SECARA TRADISIONAL

Lidah Buaya digunakan secara tradisi dalam perawatan penyakit sembelit, ekszema, psoriasis, kulit terbakar, kesakitan atau kepedihan, kebengkakan, luka, dyspepsia
(ketidakhadaman makanan), batuk, asma, penyakit saraf, leukemia, kanser paru-paru, buasir dan sakit perut.

Ianya juga digunakan sebagai antibiotik, antiseptik (bahan pembasmi kuman), ejen katartis
(melegakan emosi) dan purgatif (ubat pencuci perut yang kuat). Pun begitu, tiada bukti saintifik yang konklusif untuk membuktikan kebanyakan yang dikatakan di atas. Kajian masih lagi dijalankan terhadap tumbuhan ini.

  • SECARA SAINTIFIK

Pada tahun 2009, kajian klinikal mendapati,

” terdapat penemuan awal yang menyokong pengambilan Lidah Buaya secara oral mungkin berkesan untuk mengurangkan glukos dalam darah pada pesakit kencing manis dan mengurangkan lipid dalam darah pada pesakit hyperlipidaemia. Walau bagaimana pun, penggunaan secara topikal tidak berkesan untuk mengelak dari kerosakan kulit akibat terdedah kepada matahari. Bukti berkenaan dengan penyembuhan juga tampak bercanggah. Kajian harus terus di jalankan untuk mengenal pasti keberkesanannya”

Ini bermakna, kajian mendapati Lidah Buaya TIDAK DAPAT MELINDUNGI kulit dari sunburn, suntan, atau kerosakan kulit berpunca dari terdedah pada matahari.

Pada tahun 2007, penggunaan Lidah Buaya pada kesan terbakar menyimpulkan,

” terdapat bukti untuk menyokong keberkesanan Lidah Buaya yang digunakan untuk merawat kesan luka terbakar tahap satu dan tahap dua. Penggunaan secara topikal Lidah Buaya juga berkesan untuk merawat penyakit herpes dan psoriasis.”

Pada tahun 2002 FDA telah menarik balik kebenaran penggunaan latex untuk mengubati sembelit kerana kajian menunjukkan pengambilan latex yang berlebihan boleh mengakibatkan kanser. Tambahan pula untuk memberikan kesan, dos perlu sentiasa ditambah setiap kali.

Kajian untuk mengubati luka juga bercanggah apabila di dalam beberapa kes mendapati sapuan gel pada luka yang dalam telah menghalang luka dari sembuh.

Selain itu, ibu2 yang mengandung ditegah dari pengambilan Lidah Buaya kerana dikhuatiri berisiko untuk kandungan.

Buat masa ini, FDA hanya meluluskan penggunaan latex untuk perasa makanan.

PENGGUNAAN LIDAH BUAYA OLEH SYARIKAT KOSMETIK DAN FARMASEUTIKAL

Memandangkan tumbuhan ini sangat popular, syarikat kosmetik dan farmaseutikal sering menggunakan sap Lidah Buaya dan bahan-bahan terbitan Lidah Buaya yang lain ke dalam produk-produk mereka seperti alat solek, pelembap kulit, sabun, pelindung cahaya matahari, syampu, dan losen. Gel Lidah Buaya dikatakan berguna untuk melembapkan kulit yang kering. merawat ekzema di sekeliling mata serta kulit muka yang sensitive. Selain itu, gel Lidah Buaya telah digunakan untuk merawat jangkitan-jangkitan kulat, seperti kurap.

KESIMPULAN

Nampaknya kebanyakan perkara yang disogokkan berkenaan dengan Lidah Buaya ni agak berlebih2an jika dibandingkan dengan bukti klinikal hasil kajian para saintis. Banyak syarikat kosmetik yang mempromosikan gel lidah buaya sebagai pelindung matahari. Ia tidak benar. Tetapi ia adalah baik untuk meredakan kesan terbakar dan banyak perkara2 lain lagi.

Begitu juga dalam bidang farmasi, banyak syarikat mengatakan produk Sari Lidah Buaya mereka anti kanser dan sebagainya. Kita sebagai pengguna haruslah peka dan buatlah sedikit kajian mengenai apa yang akan kita gunakan. Kita harus tahu kemungkinan mendapat komplikasi yang serius jika menggunakannya tanpa pengetahuan yang cukup. Berhati-hatilah!

Rujukan
1. http://ms.wikipedia.org/wiki/Pokok_Lidah_Buaya
2. http://www.forestry.gov.my/herba/aloevera.pdf
3. http://id.wikipedia.org/wiki/Lidah_Buaya
4. http://en.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera
5. http://www.ehow.com/info_8350527_aloe-veras-scientific-name-uses.html
6. http://www.todayifoundout.com/index.php/2013/01/is-aloe-vera-really-good-for-your-skin/

TIPS PENJAGAAN KULIT WAJAH UNTUK 20AN, 30AN, 40AN, 50AN DAN 60AN

Masih tercari-cari apa yang baik untuk penjagaan wajah anda? Atau anda keliru dengan produk apakah yang bersesuaian dengan kulit dan umur anda? Maklum saja, terdapat lambakan produk di luar sana. Atau mungkin anda masih lagi menggunakan produk anti jerawat atau pencuci tanpa minyak sejak remaja? Takut mencuba produk baru kerana sangsi dengan keberkesanannya? Baiklah. Semuanya akan terjawab di sini. Ikuti pandangan dan tips dari pakar kulit di bawah.

PADA USIA 20AN

Keutamaan:
Menghindar (Prevention)

Masalah:
Menurut pakar kulit Dr Marina Peredo, profesor klinikal dari Jabatan Dermatologi di Hospital Mount Sinai New York, jerawat masih lagi menjadi faktor terbesar golongan ini. Adalah penting untuk mengikut habit yang baik di usia ini kerana ia akan memberi kesan langsung dikemudian hari.

Apa yang perlu:
Menurut Dr Maria, sunblock atau pelindung matahari adalah satu-satunya produk terpenting di usia 20an. Selain itu produk yang mengandungi antioksida juga penting. Gunakan pelembap yang mengandungi vitamin C dan E. Jika kulit anda dari jenis berminyak dan mudah berjerawat, pilihlah produk yang mengandungi asid salicylic.

Saranan regim penjagaan wajah:
Pencuci, serum (opsional), pelembap dengan antioksida, pelindung matahari

Kesalahan terbesar pada kulit:
Tidak menanggalkan solekan sebelum tidur!. Jika anda terlalu penat atau sibuk sekurang2nya gunakan makeup removing wipes atau pengesat penanggal solekan.

PADA USIA 30AN

Keutamaan:
Mencari produk yang sesuai

Masalah:
Tanda2 penuaan telah bermula di usia 30an. “Apa yang anda lakukan pada kulit di usia 20an samada baik mahupun buruk akan mula menunjukkan kesan. Garisan2 halus di mata, bintik hitam dan pigmentasi mula mendapat tempat” kata Dr Maria

Apa yang perlu:
Tambah retinol dalam rutin harian anda. Retinol ialah sejenis vitamin A yang membantu kulit menghasilkan kolagen, pengelupasan kulit dan sel kulit yang baru. Ia juga membantu meratakan rona kulit. Bertanyalah dengan dermatologis anda berkenaan dengan preskibsi retin-A atau OTC retinol. Selain itu bahan seperti asid hyaluronic (untuk mengisi) dan asid glycolic (untuk mencerah). Jika anda memilih untuk melakukan prosedur klinikal, mungkin masa ini telah sesuai kerana menurut Dr Maria, lebih mudah untuk selesaikan masalah kulit pada peringkat awal.

Saranan regim penjagaan wajah:
Pencuci, retinol, krim mata, pelembap dengan antioksida, pelindung matahari

Kesalahan terbesar pada kulit:
Dr Maria memberi amaran untuk tidak tertipu dengan produk2 mahal di pasaran. Produk mahal tidak semestinya lebih baik atau sesuai dengan anda. “Terlalu ramai wanita menggunakan produk yang salah. Mereka membeli produk yang mahal tanpa pengetahuan mengenainya. Anda harus mempunyai ilmu pengetahuan dan belajar tentang apa yang akan anda gunakan pada kulit”, katanya.

PADA USIA 40AN

Keutamaan:
Melembut dan Mengisi (Smoothing & Plumping)

Masalah:
Penjagaan kulit di usia 40an secara asasnya sama seperti di usia 30an tetapi dengan satu tambahan produk: Growth Factor atau Faktor pertumbuhan. Growth factor peptide adalah sejenis protein yang merangsang produksi kolagen. Kebanyakan produk di pasaran menggunakan nama2 lain dan tidak secara khusus menyenaraikan nya dalam produk mereka.
“Bertanyalah dengan dermatologis anda jika tidak tahu di mana hendak bermula”, katanya.

Apa yang perlu:
Dr Maria menyarankan pada klien beliau untuk selalu merujuk singkatan GRASS di usia 40an dan ke atas. GRASS: Growth Factor, Retinol, Antioksida, Sunblock (Pelindung Matahari) & Speciality Product (Produk khusus contoh seperti krim mata atau pencerah). Jika pigmentasi menjadi semakin jelas, prosedur klinikal seperti chemical peeling atau microdermabrasion boleh dilakukan. Jika gaya hidup di usia 20an anda banyak terdedah pada sinaran matahari kesannya pasti kelihatan sekarang. Prosedur laser yang ringan boleh dimulakan untuk memudarkan kesan pigmentasi dan kerosakan akibat pancaran matahari.

Saranan regim penjagaan wajah:
Pencuci, Retinol atau Retin-A, Growth-factor peptide, Produk Khusus ( contoh untuk mata atau pencerahan), Pelembap dengan antioksida, Pelindung Matahari

Kesalahan terbesar pada kulit:
Disebabkan kebanyakan tanda penuaan telah mula nampak pada usia ini, anda mungkin berlebih-lebih untuk menutup atau memudarkannya dengan prosedur dan produk. Ini biasanya berakhir dengan kesan yang lebih buruk – kulit anda akan menjadi lebih kering dan pedih. Jadi, jika tidak pasti sila dapatkan nasihat doktor anda.

PADA USIA 50AN

Keutamaan:
Memberi Nafas Baru (Rejuvenation)

Masalah:
Sebagai wanita di usia 50an, Dr Maria mengakui masalah utama ialah pada bahagian leher sekaligus mencadangkan apa sahaja produk yang digunakan pada wajah, gunakan juga pada leher anda. Kebanyakan wanita pada usia ini telah kehilangan collagen dan keanjalan kulit. Ramai di kalangan pesakit beliau telah mula memikirkan tentang Botox atau Filler di bahagian pipi, temples ( kawasan di sebelah luar mata iaitu di sisi tepi bahagian kepala), atau mana2 bahagian yang telah mula berkedut.

Berita baiknya ialah jika anda kerap menjaga kulit dengan baik, banyak lagi pilihan yang boleh dilakukan tanpa pembedahan. Chemical peel dapat mencerahkan dan mentransformasikan kulit. Anda juga boleh melakukannya sendiri di rumah menggunakan produk yang sesuai. Pelembap lain seperti masker helaian (sheet mask) daripada botani yang menghidrasi kulit anda agar kelihatan cerah (bright) dan berisi (plump)

Apa yang perlu:
Memandangkan kulit anda mudah mengering, Dr Maria mengatakan krim mata adalah keperluan utama dan mencadangkan pelembap menghidrat super (super-hydrating moisturizer) pada sebelah malam ditambah pada rutin GRASS anda.

Saranan regim penjagaan wajah:
Pencuci, Retinol atau Retin-A, Growth-factor peptide, krim mata, Pelembap dengan antioksida, Krim malam menghidrat, Pelindung Matahari

Kesalahan terbesar pada kulit:
Dr Maria mencadangkan anda mulakan prosedur klinikal pada usia ini tetapi jangan berlebih-lebihan. Anda ingin nampak anggun pada usia ini bukan untuk kelihatan 20an!.

PADA USIA 60AN

 

Keutamaan:
Mengekalkan regim penjagaan kulit

Masalah:
Sama seperti sewaktu 50an cuma kedutan semakin jelas kelihatan- fikirkan tentang kehilangan volume pada bibir dan pipi. Begitu juga garis2 kedutan yang lebih dalam.

Apa yang perlu:
Selain dari regimen GRASS, lihat pada produk yang mengandungi asid hyaluronic dan minyak asli untuk membantu menggantikan lembapan yang hilang dan mengisi garis2 kedutan. Prosedur klinikal yang dicadangkan oleh Dr Maria adalah suntikan, botox, laser ataupun rawatan tanpa jarum seperti Ultherapy untuk mengisi kedutan dan mencerahkan wajah anda.

Saranan regim penjagaan wajah:
Pencuci, Retinol atau Retin-A, Growth-factor peptide, krim mata, Pelembap dengan antioksida, Krim malam super menghidrat, Pelindung Matahari

Kesalahan terbesar pada kulit:
Menurut Dr Maria, beliau mempunyai klien yang menghabiskan wang yang banyak untuk rawatan laser dan filler tetapi tidak diikuti dengan regim penjagaan wajah yang baik di rumah. Ini, menurut beliau adalah kesalahan yang besar!.

Rujukan:

1. http://www.marinaperedomd.com

2. http://www.byrdie.com/skincare-for-age-2014

3. http://www.cs.stedwards.edu/chem/Chemistry/CHEM43/CHEM43/PGF/function.html

GARIS-GARIS HALUS DI WAJAH – BERSEDIH KERANANYA ATAU MERAIKANNYA?

woman-367371_1280

Usia kita semakin meningkat begitu juga dengan garis2 halus pada wajah. Elastisity semakin berkurang menjadikan kulit mengendur lalu berkedut. Ia menjadi semakin jelas apabila kita tersenyum, marah atau menangis.

Sementara kedutan di wajah semakin nyata dengan penambahan usia, setiap garisan di wajah menjadi bukti terhadap pengalaman anda. Dengan hanya mengenangkan sesuatu yang manis di dalam hidup, anda mulai tersenyum dan mata turut meraikannya. Terpancar lah kedutan2 di wajah.

Bukankah ianya sesuatu yg indah?

Pun begitu, sebagai wanita kita akan berusaha untuk mengekalkan keremajaan pada kulit. Tambahan pula terlalu banyak produk di pasaran yang begitu agresif memasarkan produk anti penuaan.

Tidak dapat dinafikan dengan kemajuan sains dan teknologi, kesan penuaan dapat ditangguhkan. Pelbagai jenis krim telah di cipta untuk tujuan ini. Ia seolah2 menjadi satu dosa pula jika kita tidak melakukan sesuatu terhadap kesan graviti pada wajah.

Rawatan oleh dermatologis di klinik sentiasa di perbaharui sesuai dengan penemuan2 terkini dalam bidang teknologi. Begitu juga dengan salon2 kecantikan dengan pakar2 astetik mereka sentiasa menemukan cara terbaru untuk mengekalkan keremajaan.

Nah, tepuk dada tanya selera. Pilihan di tangan kita sebagai pengguna. Kesan graviti tetap akan menang akhirnya. Tanya diri sendiri perlukah anda terlalu obses untuk menghindarkannya atau anda memilih untuk meraikan garis2 kedutan pada wajah. Berbangga dengannya kerana ia lambang kematangan, kebijaksanaan dan panjang usia?

Jika anda tanya pendapat saya, tipu lah jika saya katakan tidak langsung peduli akan perubahan pada tekstur kulit. Saya percaya pada sains dan teknologi. Jadi saya akan memilih untuk menjadi pengguna yang bijak. Saya mesti pastikan dulu saya mendapat kefahaman yang cukup dengan membaca.

Dan selebihnya, sentiasa beringat bahawa graviti rules! Tidak kira apa yang kita lakukan akhirnya kedutan di wajah tetap mengambil tempatnya.

SELAMAT TAHUN BARU 2015

1 2 3 4