Dapatkan Kulit Glowing Dengan Betik Dan Nenas.

Masker Betik Dan Nenas

Masker Betik Dan Nenas

Betik dan nenas? Senangnye nak dapatkan dua buah ni kat Malaysia. Buah-buahan tempatan je pun kan. Namun seperti biasa, ada yang suka makan buah ni dan ada yang tidak.
Pasal makan kita jangan fikir dulu. Sekarang ni saya nak cerita kelebihan buah tropika ni untuk kulit.

Inilah buah yang paling popular dan paling dicari oleh skicare specialist dan facialist di seluruh dunia kerana kandungan enzimya dapat membuatkan kulit glowing. Dalam bahasa kita kulit akan jadi cantik bercahaya. Sekali lagi, tak perlu produk mahal-mahal pun.

Enzimnya yang dinamakan papain dan bromelain dapat melarutkan protein. Apabila disapu pada kulit, enzim2 ini bekerja untuk melarutkan dan mengangkat kulit kering dan bersisik yang bertimbun di permukaan kulit kita.

Sebenarnya himpunan kulit mati di bahagian epidermis inilah yang membuatkan wajah kelihatan kusam. Apabila ia dibersihkan, pori-pori yang tersumbat akan kelihatan mengecil dan ternampaklah kulit yang wajah yang berseri dan bercahaya secara semulajadi.😊

Jadi, tunggu apa lagi. Segera dapatkan buah betik dan nenas untuk cara mudah, murah dan berkesan merawat wajah kusam dan tidak bermaya.

 

DIY Masker Betik Dan Nenas

1/4 cawan betik yang telah masak

1 sk jus nenas

Garfu

Mangkuk kecil

 

Cara Buat:

Dalam mangkuk kecil, hancurkan betik dengan menggunakan garfu. Kemudian tambah jus nenas. Gaulkan bersama dan jadikan pes.

 

Cara Guna:

Bersihkan wajah seperti biasa. Sapukan pes ke seluruh muka dan leher. Baring dengan beralaskan tuala selama 10-15 minit. Biarkan masker bertindak membersihkan liang pori. Bilas dengan air suam dan akhiri dengan memakai pelembap.

 

*Masker ini sesuai untuk semua jenis kulit kecuali kulit yang terbakar, kegatalan dan/atau kepedihan.

 

Selamat mencuba. Semoga bermanfaat

The Cetaphil Experience

 

The Cetaphil Experience

The Cetaphil Experience

Anda pernah gunakan Cetaphil? Jika tidak pernah, inilah peluang anda untuk mencubanya. Sambil cuba sambil menang.

 

Bagaimana caranya?

Cetaphil Malaysia sedang memberi peluang kepada anda untuk merasai pengalaman bersama mereka menerusi The Cetaphil Experience.

Anda kongsikan dengan mereka apakah pendapat anda tentang skin confidence dan menangi TERUS dan SEGERA hadiah dari Cetaphil. Mudah sangat!

Saya pun dah menang hadiah cleanser Cetaphil – cleanser yang menjadi pilihan No.1 dermatologis di Malaysia.

 

Hadiah Instant Dari Cetaphil Malaysia

Hadiah Instant Dari Cetaphil Malaysia

 

Yang paling menarik ialah selain dari hadiah segera dari Cetaphil, ada lagi satu hadiah utama yang mungkin menjadi milik anda. Ada lagi..

Anda berpeluang untuk memenangi hadiah Grand Prize – pengalaman retreat selama 3D/2N secara eksklusif dan holistik di Filipina. Alami transformasi di The Farm, San Benito – a globally-award winning health and wellness retreat bernilai RM15000.

 

The Cetaphil Experiene Grand Prize

The Cetaphil Experiene Grand Prize

 

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk pengalaman Cetaphil yang hebat ini. Terus ke sini http://bit.ly/1AKdFeK ¬†Anda mungkin yang mereka cari. ūüėÜ

Selamat mencuba

 

Bagaimana Sunspot Terjadi Dan Cara Menghilangkannya Secara Alami?

 

Sunspots / Tompokan Gelap Pada Kulit

Sunspots / Tompokan Gelap Pada Kulit

 

Sunspot ialah kesan tompokan pada kulit biasanya lebih gelap dari warna kulit sebenar. Ia juga dikenali dengan nama Solar Lentigines

Sunpots terjadi akibat pendedahan yang berterusan pada sinaran matahari. Ia lebih kerap berlaku pada yang berkulit cerah berbanding kulit gelap.

Pun begitu, sunspots tidak mengenal warna kulit atau umur. Semua orang berpotensi untuk mendapatnya.

Walaupun ia boleh menjadi gatal, sensitif dan agak kasar namun biasanya ia tidak merbahaya. Pun begitu, adalah dinasihatkan agar anda mendapatkan diagnosis dari pakar kulit sebelum membuat kesimpulan mengenainya.

Ini untuk mempastikan tompokan yang ada itu bukanlah melanoma iaitu kanser kulit. Kadangkala biopsy diperlukan dalam kes tertentu. Jadi demi untuk kepastian dan untuk rawatan yang berkesan, maka harus kita tahu apakah benar ianya sunspots dari doktor.

 

Cara Merawat Sunspots Secara Alami

 

Terdapat banyak cara semulajadi untuk memudarkan tompokan dari sinar UV ini. Dari penggunaan bawang merah, bawang putih, cuka epal, buttermilk, susu, tomato, lidah buaya dan pelbagai lagi.

Tapi yang paling popular adalah dengan menggunakan lemon.

 

Merawat Sunspots Dengan Lemn

Merawat Sunspots Dengan Lemn

Lemon adalah buah citrus yang mempunyai asid citric. Ia mempunyai bahan kimia semulajadi yang dinamakan polyphenols.

Polyphenols bersifat reaktif pada proses pengoksidaan. Secara tradisi, polyphenols merupakan agen peluntur.

Penggunaan lemon dalam merawat sunspots bukan sahaja akan memudarkannya, malah lemon juga bertindak sebagai exfoliator untuk menanggalkan sel kulit mati.

 

Caranya juga mudah:

 

1. Perahkan jus lemon pada bebola kapas.

2. Sapukan pada sunspots.

3. Biarkan selama 20 minit.

4. Bilas

Anda boleh lakukan langkah di atas 2-3 kali sehari. Sunspots akan menjadi pudar secara perlahan-lahan dalam beberapa minggu. Ia mungkin memakan masa selama 6 minggu.

 

Langkah berjaga-jaga:

 

1. Lemon yang bersifat asid akan menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif apabila terdedah pada sinaran matahari. Pastikan kulit anda dilindungi dengan sunscreen yang berSPF dan PA rating yg baik di waktu siang.

2. Kulit anda juga mungkin akan menjadi lebih kering semasa rawatan ini. Anda haruslah sentiasa memakai pelembap yang bersesuaian.

3. Pada tempoh awal rawatan lemon, kulit anda mungkin akan menjadi pedih dan merah terutama jika anda berkulit sensitif. Maka, anda dinasihatkan untuk mencairkan jus lemon dengan air atau air mawar terlebih dahulu.

4. Elakkan dari menyapu jus lemon pada kawasan kulit yang cedera atau luka kerana ia akan menyakitkan luka tersebut.

 

Selamat mencuba.

 

Facial Mask: Tips Dan Tutorials

 

Facial Mask: Tips Dan Tutorials

Facial Mask: Tips Dan Tutorials

 

Masker atau lebih dikenali dengan nama Facial Mask adalah salah satu kaedah yang paling mudah dan cepat untuk memanjakan wajah anda. Bergantung pada jenis yang anda pilih, facial mask boleh menghidrat, menenang, mendetox dan menambah nutrisi pada kulit.

Di bawah adalah panduan langkah demi langkah di mana dan bila anda patut menambah penggunaan facial mask dalam rutin perawatan wajah harian atau mingguan anda:

 

Langkah Pertama – Double Cleanse

Seperti yang NFH terangkan sebelum ini, double cleansing sememangnya cara yang efektif untuk membersihkan wajah dengan sempurna.

Mulakan dengan membersihkan wajah dengan cleansing oil. Ratakan pencuci dan buatkan putaran kecil yang lembut bermula dari leher hingga ke dahi. Bilas dengan air suam kuku.

Ulang prosedur yang sama dengan menggunakan pencuci pilihan anda samada foam atau balm atau milk atau cream dan lain-lain diakhiri dengan bilasan dengan air sejuk.

 

Langkah Kedua – Gunakan Toner

Fungsi Toner atau juga dipanggil Refresher atau Penyegar adalah menyediakan kulit anda yang telah bersih tadi untuk mudah menerima kebaikan bahan-bahan lain yang bakal anda gunakan selepas ini.

Toner akan membantu kulit untuk mengimbangkan semula nilai PH dengan lebih cepat selepas dicuci.

Letakkan toner pada kapas muka dan sapukan pada keseluruhan wajah dengan lembut atau;

Cara yang saya biasa lakukan ialah terus sahaja sapukan pada wajah dan tepukkan dengan hujung jari. Tujuannya ialah untuk melancarkan pergerakan darah dan memudahkan penyerapan toner.

 

Langkah Ketiga -Exfoliate

Exfoliation atau Pengelupasan adalah proses menanggalkan sel kulit mati dipermukaan atas kulit. Biasanya kita menggunakan scrubs untuk tujuan ini.

Ambil sejumlah exfoliator dan ratakan ke seluruh wajah anda. Urutkan dengan perlahan-lahan dengan putaran yang kecil. Mulakan dari leher dan berakhir di dahi. Jauhi sekitar mata. Bilas.

 

Langkah Keempat – Gunakan Toner

Ulang Langkah Kedua

 

Langkah Kelima – Gunakan Facial Mask

Facial mask juga sangat banyak pilihan di pasaran sekarang. Ada jenis gel, clay, paper dan banyak lagi. Setiap jenis mempunyai fungsi yang berbeza.

Gunakan masker yang bersesuaian dengan jenis kulit dan masalah, dan matlamat anda. Ikuti aturan penggunaan yang disediakan. Bilas jika perlu.

 

Langkah Keenam – Gunakan Toner

ulang Langkah Kedua

 

Langkah Ketujuh – Sapukan Serum dan Pelembap

Sapukan serum sebelum menggunakan krim mata (jika anda gunakan) dan pelembap. Tepuk-tepukkan dengan hujung jari anda untuk penyerapan penuh kedalam kulit.

 

Nota: Perhatikan langkah di atas memerlukan anda menggunakan toner beberapa kali. Perlu dinyatakan di sini langkah tersebut hanya diperlukan jika anda harus membilas wajah selepas penggunaan exfoliator dan facial mask yang anda gunakan.

Dengan menggunakan toner selepas penggunaan exfoliator dan mask (biasanya yang DIY), wajah anda akan benar-benar bersih dari kesan produk tersebut, nilai PH kembali optimum dan bersedia untuk menerima produk seterusnya.

Sekiranya exfoliator dan facial mask yang anda gunakan tidak memerlukan anda membilas wajah selepas penggunaanya, maka bolehlah anda skip langkah tersebut.

 

 

 

Terima kasih kerana sudi baca. Semoga bermanfaat.

 

Review: Le Marche The Therapy Deluxe Kit

 

The Teraphy Deluxe Kit

The Therapy Deluxe Kit

 

Sedang saya mencari-cari Toner yang lebih bersesuaian dengan kulit yang kering dan kusam, akhirnya saya telah bertemu dengan Le Marche The Therapy dari TheFaceShop. 

Sewaktu mencuba Toner The Therapy di outlet TheFaceShop tempohari, terus saya rasa sangat teruja dan tak sabar-sabar lagi nak mencubanya. Nak tahu kenapa? Teruskan membaca.

 

Mengapa The Therapy?

 

The Therapy

The Therapy

 

Menurut TheFaceShop;

The Therapy ialah rangkaian kosmetik anti-penuaan yang menggunakan kaedah pengadunan asli Eropah sejak 200 tahun lalu.

Kaedah pembuatan tangan ini mula diperkenalkan sejak kurun ke19 oleh seorang pengkaji ubat-ubatan. Formula yang menggunakan bahan botani seperti marigold, zaitun, daun salam dan lain-lain lagi ini diperakui oleh pakar botani, Dr Pablo dari Universiti Marches. .

Marches terletak di timur Italy. Disebabkan kedudukan georafinya (cuaca laut Mediterranean, angin, bukit bukau, dan gunung-ganang 2000 meter dari paras laut) pelbagai tumbuhan bernilai untuk perubatan tumbuh dengan melata secara semulajadi. Tambahan pula, tempat tersebut tidak dicemari oleh dunia moden, maka amat sesuai untuk mengumpul bahan untuk ramuan kosmetik.

Tumbuh-tumbuhan asal di The Marche Academy of Native Plant itu dipetik sendiri. Kemudian bahan-bahan tadi dimasak dan diekstrak untuk jangka masa yang panjang menggunakan suhu rendah, semuanya secara manual.

 

Begitulah secara ringkasnya sejarah dan latar belakang produk The Therapy dari TheFaceShop ini.

Berbalik pada pencarian toner yang bersesuaian tadi. Tonernya dinamakan Essential Tonic Treatment. Ia bertindak sebagai toner dan booster dalam satu formula. Ini juga bermakna ia lebih berkesan dan mampu bekerja lebih berbanding dengan toner biasa.

Memandangkan The Therapy ada menawarkan set percubaan, saya rasa lebih baik cuba set ini dahulu. Lagipun produknya adalah organik maka dengan botol kecil saya fikir tentu tak sempat nak expired. Maklumlah, produk organik biasanya tidak tahan lama.

Set percubaan ini dinamakan The Therapy Deluxe Kit. Setiap pek mengandungi:

1. The Therapy Essential Tonic Treatment 32ml
2. The Therapy Formula Emulsion 32ml
3. The Therapy Secret-Made Anti-Aging Cream 10ml

 

The Therapy Deluxe Kit

The Therapy Deluxe Kit

 

Terdapat satu lagi produk dalam rangkaian The Therapy iaitu Oil-Drop Anti-Agng Serum seperti gambar kedua di atas tetapi tidak termasuk dalam Deluxe Kit ini.

 

Ulasan NFH:

Jika anda sedang mencari produk untuk merawat kulit yang kering atau super kering, kulit yang berusia, kulit yang kasar, kulit yang mudah mengelupas dan merekah (flaky), maka The Therapy memang untuk anda.

Essential Tonic Treatment nya sangat bagus. Teksturnya seakan gel. Ia adalah toner yang juga booster dalam satu botol.

Jika anda tidak suka memakai pelembap terutamanya di waktu siang kerana cuaca yang panas dan lembap menyebabkan anda kurang selesa, maka memadailah dengan Essential Tonic Treatment dari The Therapy ini. Tekstur nya yang lebih pekat dari toner biasa tetapi ringan membuatkan kulit anda terasa segar, lembap dan licin bak sutera. Memang nampak  bersinar dan bermaya.

Saya sangat-sangat menyarankan The Therapy terutamanya Essential Tonic Treatment. Produk ini saya bagi 5‚ėÜ

 

Bagaimana Pula Dengan Dua Lagi Produk Di Dalam Set Deluxe Ini?

Bagi saya, Formula Emulsion yang juga merupakan krim siang dan Secret-Made Anti-Aging Cream yang merupakan krim malam adalah satu bonus. Kedua-dua produk ini sangat sesuai digunakan bersama tetapi ia tidaklah special sangat berbanding dengan Essential Tonic Treatment nya. Malah, ada lagi krim seumpamanya yang lebih menarik.

Pun begitu, yang pasti anda akan berasa selamat dengan rangkaian produk The Therapy kerana anda tahu produk ini adalah organik, semulajadi, kualiti premium dan hasil buatan tangan yang berhati-hati dan teliti. Cukup untuk membuatkan anda setia dengannya untuk suatu jangka masa yang lama. 😍

 

Terima kasih kerana sudi baca. Semoga bermanfaat

 

Penafian: Ulasan produk ini adalah hasil pengalaman unik dari penulis sendiri dan bukan tajaan dari TheFaceShop.

 

 

Pelindung Matahari: Apa makna SPF dan PA+++ ?

 

Pernahkah anda perasan tahap SPF bersama dengan rating PA tertera pada produk pelindung matahari yang anda gunakan?

Ada yang tidak menghiraukannya dan ada pula yang keliru tentang maksudnya. Jika ada yang masih tidak tahu lagi apa SPF dan PA, maka teruskan membaca.

 

Peliindung Matahari: Apa Makna SPF & PA?

Peliindung Matahari: Apa Makna SPF & PA?

 

Ramai yang sudah tahu maksud SPF (Sun Protecting Factor). Saya pernah menulisnya di dalan entri Mengapa Pelindung Matahari Patut Jadi Teman Sejati Anda?. Secara ringkasnya, SPF adalah tahap perlindungan kulit dari sinar UVB yang mengakibatkan sunburn.

 

Apa pula makna PA?

PA bermaksud Protection Grade of UVA rays atau Gred Perlindungan dari sinar UVA.

Sinar UVA sememangnya bahaya kerana radiasinya yang panjang dan menembus ke bahagian dermis. Kerosakan yang terjadi akibat UVA bersifat kekal dan menunggu masa untuk kelihatan di mata kasar.

Anda boleh lihat kerosakan yang mula terjadi di bawah kulit apabila terdedah kepada sinar UV.

Krim Pelindung Matahari untuk pasaran Asia biasanya menggunakan sistem PA rating. Sistem pengiraan PA ini dimulakan oleh Jepun dan kini penggunaan nya kian meluas.

 

Bagaimana PA Dikira?

Tahap PA diukur berasaskan kepada reaksi PPD (Persistent Pigment Darkening ) atau Kegelapan Kulit akibat dari pendedahan berterusan kepada sinar matahari selama 2-4jam.

Nilai PA ini biasanya digredkan dengan simbol PA+, PA++, PA+++ di mana lebih banyak simbol + digunakan maka lebih tinggi nilai perlindungan dari sinar UVA.

Menurut Persatuan Industri Kosmetik Jepun, gred PA di kategorikan seperti di bawah:

1. PA+ bermaksud krim pelindung matahari tersebut mampu melindungi kulit dari radiasi tahap sederhana dengan faktor PPD antara 2 hingga 4.

2. PA++ pula bermakna krim pelindung matahari yang dapat melindungi kulit juga dari radiasi tahap sederhana tetapi dengan faktor PPD antara 2 hingga 8.

3. PA+++ pula direka untuk kulit yang normal dan terdedah kepada radiasi UV yang kuat. Ia melindungi kulit dengan faktor PPD melebihi 8. Ia merupakan pelindung matahari atau lebih tepat lagi, pelindung UVA yang paling tinggi gred setakat ini.

 

Pelindung Matahari Gred PA+++

Walaupun banyak produk di pasaran yang menggunakan label “broad-spectrum”, ia tidak semestinya pelindung UVA yang berkesan.

Perlindungan dari sinar UVA yang berkesan adalah yang mengandungi zink oksida.

 

Bagaimana Memilih Krim Pelindung Matahari?

Adalah sangat penting untuk memilih produk yang melindungi dari kedua-dua radiasi UVA dan UVB.

Untuk perlindungan maksimum, gunakan produk broad spectrum yang mengandungi zink oksida dan titanium oksida.

Selain itu, kandungan lain yang patut di pilih adalah yang mengandungi oxybenzone, avobenzone dan mexoryl.

 

Cara Terbaik Menggunakan Krim Pelindung Matahari

Jangan lupa untuk sapukan krim pelindung matahari anda sekurang-kurangnya 20minit sebelum keluar rumah.

Sentiasalah gunakan pelindung matahari di siang hari tanpa mengira cuaca samada panas atau hujan.

Kerap menyapu krim pelindung matahari setiap sekurang-kurangnya setiap 2 jam bergantung kepada jenis pelindung matahari yang digunakan dan aktiviti yang dilakukan.

Tidak keluar rumah atau pejabat tidak bermakna anda tidak terdedah kepada radiasi UVA dan UVB. Jadi sekiranya anda biasa duduk di tepi tingkap atau balkoni, pastikan kulit anda dilindungi.

 

Kesimpulan

Begitulah penerangan tentang produk pelindung matahari. Pilih pelindung matahari yang sesuai dengan aktiviti anda. Mulakan amalan yang baik ini sedari awal. Bak kata pepatah Inggeris,  its better safe than sorry.

 

Terima kasih kerana sudi baca. Semoga bermanfaat

 

8 Makanan Yang Membuat Anda Cepat Tua

 

PicsArt_1429448326033

 

Anda hampir pasti pancaran matahari dan stress punca kepada kedutan di wajah yang telah mula kelihatan. Anda sedang mencari-cari cara lain untuk melambatkan atau memanjangkan tempoh penuaan tersebut.

Jadi anda mungkin sudah berkira kira untuk memulakan prosedur di klinik bagi membantu memudarkan kesan kedutan di wajah.

Atau anda telah diperkenalkan dengan rangkaian produk anti penuaan dengan kandungan yang tidak pernah anda dengar sebelum ini. Lantas anda menjadi obses untuk mencubanya walau harganya mencecah ribuan ringgit.

Nanti dulu !

Apa kata anda cuba dulu cara di bawah ini. Bak kata orang bijak pandai, ilmu itu kan penawar.

Kajian terkini telah menunjukkan beberapa jenis makanan berpotensi mempercepatkan kulit berkedut dan penuaan pra matang.

Pakar Terapi dan Nutrisi, Petronella Ravenshear berkongsi 8 makanan yang harus di ELAK kan untuk mendapatkan kulit yang hebat dan awet muda. Ikutinya di bawah.

 

1. GULA

Gula mengungguli senarai teratas dalam makanan yang mempercepatkan proses penuaan.

Bahkan, gula juga menggemukkan. Juga membuat kulit berkedut, hilang elastik dan mengeringkan kerana sifatnya yang bercanggah dengan pembentukan collagen. Berhenti mengambil gula untuk melawan penuaan sebelum waktunya.

 

2. NASI DAN KENTANG

Kentang dan bijirin terutamanya nasi akan ditukar kepada gula di dalam badan. Semasa proses metabolisma, mineral seperti zink yang sangat penting untuk kulit juga akan digunakan. Selain dari membekalkan kalori, hampir tiada lagi kebaikan dari pengambilan nasi dan kentang oleh badan. Jadi kurangkan makanan ini.

 

3. ALKOHOL

Syukur, orang Islam memang dilarang meminum alkohol. Tetapi AWAS bagi yang bukan Islam, alkohol adalah sumber utama yang mengeringkan kulit. Selain itu ia juga meggunakan vitamin A, B dan C dari tubuh. Alkohol yang berlebihan juga menghabiskan mineral yang penting seperti zink dan magnesium begitu juga asid lemak. Ini menjadikan anda tampak lebih tua dari usia sebenar.

 

4. LEMAK TRANS / LEMAK HIDROGINASI

Ini adalah lemak yang tidak baik datangnya dari makanan yang mempunyai jangka hayat yang panjang seperti biskut, makanan bergoreng dan makanan segera. Ia mengurangkan sel yang sihat, membebankan hati dan juga mengakibatkan keradangan. Semua ini mempercepatkan penuaan.

 

5. DAGING YANG DIPROSES

Jumlah garam yang digunakan dalam daging yang diproses menyebabkan bengkak dan keradangan. Selain itu daging proses juga merompak Vitamin C, yang sepatutnya digunakan untuk pembentukan kolagen.

6. PEMANIS TIRUAN

Ini adalah racun bagi hati. Hati kita sepatutnya kekal sihat untuk bekerja dengan lebih effisien melambatkan proses penuaan. Jangan bebankan hati dengan pemanis tiruan.

 

7. KAFIEN

Kebanyakan kita memang suka minum kopi. Kopi sebenarnya baik untuk kesihatan jika diambil dengan jumlah yang sederhana. Cuma biasakan minum segelas air kosong bagi setiap cawan kopi yang diminum untuk mengimbangi kesan pengeringan dari kafien pada tubuh. Kulit yang kering mengundang kedutan.

 

8. SUSU DAN KEJU

Sesetengah orang sangat sensitif pada protein susu yang dinamakan kasein. Ia boleh menyumbat sistem pencernaan dan mengakibatkan sembelit. Ia juga punca jerawat dan ekszema. Kasein mencetuskan keradangan – lendir dan/atau sakit kedua-duanya adalah simptom keradangan. Dengan ini proses penuaan pra matang akan menjadi lebih ketara.

 

Demikianlah 8 makanan yang harus diELAKkan untuk melambatkan proses penuaan.

Sesungguhnya untuk mendapatkan kulit yang sihat dan segar memerlukan pendekatan yang holistik.

Oleh kerana kita adalah apa yang kita makan dan punca penyakit adalah dari makanan, maka elok kita tengok semula diet harian kerana di situlah punca masalah yang dihadapi.

 

Terima kasih kerana sudi baca. Semoga bermanfaat.

 

Bagaimana Sinar UV Merosakkan Kulit Anda? (Video)

 

Kesan kerosakan dari sinaran matahari adakalanya tidak kelhatan pada mata kasar awalnya. Biasanya pada umur 20an umpamanya, kulit masih tidak menunjukkan sebarang tanda.

Pendedahan berterusan sinaran UV dalam jangka masa panjang tanpa perlindung matahari mengakibatkan jeragat, mengurangkan elastik, pengubah tekstur kulit termasuk bertompok-tompok kuning dan coklat pada wajah.

Anda mungkin sudah biasa membaca berkenaan kesan negatif seperti di atas. Apa kata kali ini anda lihat sendiri kesan secara fizikal melalui video ini.

 

Video di atas oleh Thomas Leveritt berkisarkan permintaan beliau terhadap orangramai untuk melihat diri dan keadaan kulit mereka dibawah sinar UV. Gambaran yang dilihat adalah kerosakan akibat cahaya matahari yang telah terjadi di lapisan bawah kulit mereka.

Leveritt kemudiannya menawarkan sunscreen kepada mereka untuk melihat keberkesanan pelindung matahari tersebut.

 

Komen NFH

Beringat sebelum terlambat. Selalulah menggunakan pelindung matahari dari usia muda. Kajian yang dilakukan oleh L’Oreal Research and Innovation Center, Paris membuktikan bahawa 80% kerosakan kulit dan penuaan pra matang berpunca dari sinar UV.

Tidak kira jantina dan umur anda pelindung matahari adalah sangat penting dalam rutin harian. Elakkan dari kerosakan yang lebih buruk terutamanya kanser kulit dengan penggunaan pelindung matahari.

Terima kasih kerana sudi baca. Semoga bermanfaat

 

9 Makanan Terbaik Untuk Mencegah Kerosakan Kulit Akibat Sinaran UV.

 

Sinar UV atau Ultra Lembayung adalah merbahaya kepada kulit. Selain dari sunburn, sinar UV juga mempercepatkan kedutan, tompok hitam, jeragat malah juga kanser kulit.

Sememangnya krim pelindung matahari adalah teman sejati kita untuk melawan sinar UV dari luar.

Apa pula yang dapat kita lakukan dari dalam? Atau dengan katà lain, apakah makanan yang membantu mengelakkan kerosakan kulit dan badan akibat sinaran UV?

Saya ingin kongsikan dengan anda 9 jenis makanan terbaik untuk melawan kerosakan dari sinaran UV sekaligus memulihkan sistem sambil mengekalkan diet sihat anda.

Pastikan anda senaraikan makanan2 ini dalam senarai membeli belah anda selepas ini. Jangan risau, semua makanan ini bukan sahaja sihat malah sedap juga.

 

1. Tomato  

 

Tomato

Tomato

Tomato adalah pelindung matahari semulajadi. Dari kajian yang dilakukan ke atas 20 wanita lingkungan 21 hingga 47 tahun yang sihat, ternyata tomato sangat berkesan sebagai pelindung radiasi UV dari dalam.

Kajian dari pengambilan 4 sudu besar tomato di dalam minyak zaitun setiap hari selama 3 bulan itu menunjukkan kesan ketara dalam kemampuan melawan sinar UV berbanding yang mengambil minyak zaitun sahaja.

Lycopene di dalam tomato adalah sumber paling ampuh yang dibuktikan melindungi kulit dari radiasi UV untuk jangka masa yang panjang.

 

2. Coklat.

 

Coklat

Para penggemar coklat pasti teruja. Flavonoids, bahan aktif di dalam coklat berupaya mengukuhkan pertahanan kulit menentang beberapa kerosakan kulit termasuk dari sinar UV seperti sunburn.

Pilih coklat yang tinggi kandungan koko biasanya lebih dari 65% untuk mendapat manfaat penuh flavanoid. Pengambilan jangka panjang coklat dapat memperbaiki kondisi kulit terutama bagi kaum wanita.

 

3. Ikan Merah

 

Ikan Merah

Ikan Merah

Ikan merah mengandungi asid lemak omega-3 yang tinggi. Omega-3 membantu mengurangkan risiko kanser kulit dengan cara memperkuatkan sistem imunisasi badan melawan radiasi sinar UV.

Ikan juga mengandungi selenium yang mampu mengurangkan risiko sunburn selain meratakan rona kulit.

 

4. Teh Hijau

 

Teh Hijau

Teh Hijau

Teh hijau bukan sahaja mampu melawan kanser malah ia juga menenangkan fikiran dan merehatkan minda.

Kandungan EGCG, bahan kimia semulajadi dalam teh hijau bertindak melawan radikal bebas, meredakan keradangan dan dikatakan mampu melawan kanser kulit.

Polyphenols dalam teh hijau membantu menghadkan bekalan darah kepada sel kanser. Selain itu, teh hijau juga dapat menghalang ketumbuhan bukan kanser dengan menggalakkan pemulihan DNA.

Pastikan anda memilih teh hijau yang decaf untuk mengelakkan kulit mengering akibat kaffien.

 

5. Kuaci Biji Labu Dan Kuaci Bunga Matahari

 

Biji Labu Dan Biji Bunga Matahari

Biji Labu Dan Biji Bunga Matahari

Tambahkan kuaci ini di dalam salad atau jadikan snek di antara waktu makan. Biji labu dan biji bunga matahari mengandungi kandungan Vitamin E yang tinggi. Seperti kekacang, ia adalah makanan antioksida yang melindungi kulit dari kerosakan sinar UV.

Vitamin E telah terbukti melambatkan penuaan sel kulit dan membantu menghilangkan parut.

 

6. Avocado

 

Avocado

Avocado

 

Sebagaimana kekacang dan ikan, avocado juga sangat baik untuk kulit. Bahan aktifnya glutathione adalah sangat baik untuk melawan penuaan, melambatkan penularan kanser juga mencegah jerawat.

Satu kajian ke atas ekstrak avocado mendapati ia berupaya mengurangkan kerosakan akibat sinar UVB dan dapat meredakan keradangan kulit. Avocado melindungi kulit dari sinar UV dan menambah keupayaan sel serta membantu memperbaiki DNA.

Rawatan ekstrak avocado ke atas kulit manusia mendapati pengurangan ketara kerosakan sel akibat sinar UV.

 

7. Lobak Merah

 

Lobak Merah

Lobak Merah

 

Lobak merah bukan sahaja baik untuk mencegah tetapi ia dikatakan dapat memulihkan kulit yang rosak akibat sinar UV juga.

Kajian ke atas 30 wanita Korea yang dibekalkan dengan 30mg beta-carotena (lebih kurang 6biji lobak merah) setiap hari untuk 3 bulan menunjukkan kandungan antioksidanya bukan sahaja melindungi bahkan memperbaiki sel dari penuaan pra matang (photoaging)

 

8. Madu

 

Madu

Madu

Walaupun secara teknikal madu ialah gula, tetapi madu tidak menyebabkan keradangan   sebagaimana gula biasa. Sifatnya yang antioksida dan anti viral sangat baik untuk kulit.

Dalam mencegah kerosakan kulit akibat radiasi sinaran UV, madu asli menghalang pengoksidaan sel kulit dan meremajakan kulit wajah.

Selain mengkonsumsi nya secara terus dalam diet anda, madu juga baik dijadikan masker wajah.

 

9. Tembikai

 

Tembikai

Tembikai

Tahukah anda, mengkonsumsi makanan berwarna merah mencegah kulit anda dari bertukar merah (sunburn). Sama seperti tomato, lycopene dalam tembikai juga mengurangkan peluang kulit bertukar kemerahan akibat sinaran mentari.

Apa kata anda cuba salad tembikai dengan keju, herba berdaun hijau seperti daun salam, pudina atau ketumbar dan minyak zaitun. Satukan semuanya dan perasakan dengan garam dan lada hitam.

 

Terima kasih kerana sudi baca. Semoga bermanfaat.

 

Mengapa Pelindung Matahari Patut Jadi Teman Sejati Anda?

 

Ramai juga orang kita baik lelaki mahupun wanita yang masih tidak faham kepentingan sunblock atau sunscreen atau dalam bahasa melayunya pelindung matahari atau tabir suria.

Saya adalah contoh orang yang selalu mengabaikan penggunaan pelindung matahari hinggalah baru-baru ini, jeragat telah mula kelihatan. Sebenarnya dah agak lama juga.

Lebih teruk lagi, saya hanya perasan ianya jeragat selepas ditegur oleh seseorang. Bayangkan betapa saya langsung tak ambil berat tentang penjagaan kulit hingga dah rosak pun masih tak tahu.

Setelah bertahun-tahun keluar dari rumah dengan hanya mengguna pelindung matahari jika teringat atau jika sempat maka saya telah terima akibatnya.

Kerosakan akibat sinaran matahari termasuklah penuaan pra matang, jeragat, agespot, brownspot, hyperpigmentation, kedutan dan kanser kulit

Sememangnya sangat sukar untuk memulihkan kulit yang sudah rosak. Walaupun tidak mustahil tapi ia memerlukan belanja yang banyak, cuba produk itu dan ini dan juga memakan masa.

Apatah lagi tidak semua produk sesuai dengan kulit kita. Jika tersilap masalah lain akan tiba dan kemungkinan jeragat akan bertambah teruk.

Pernahkah anda alami masalah sebegini?

Itulah sebabnya mengapa “Mencegah Lebih Baik Dari Mengubat”. Bahkan, kos untuk mencegah juga jauh lebih murah dari merawat.

 

Bahaya Sinar UVA Dan UVB

Walaupun masalah kulit juga berpunca dari diet, stress dan hormon, punca yang paling besar adalah sinaran UV.

Sinar UV terbahagi kepada UVA, UVB dan UVC.

Sinaran UVA adalah punca kepada penuaan pra matang malah kanser kulit. Ia boleh menyerap jauh ke dalam dan merosakkan kulit.

sinar UVB mengakibatkan sunburn atau kesan terbakar pada kulit.

Sinar UVC pula tidak sampai kepada kita kerana telah diserap oleh atmosfera bumi.

 

Kepentingan Melindungi Kulit Dari Sinar UV

Untuk memberi kesedaran kepada pembaca blog saya, biarlah saya kongsikan kepada anda kes seorang pemandu lori di Canada.

 

Kerosakan Kulit Akibat Sinar UV

Kerosakan Kulit Akibat Sinar UV

sumber: huffpost 

 

Bill McElligott merupakan seorang pemandu lori selama 28tahun. Pada tahun 2012 diagnosis ke atas kulit beliau telah mengejutkan para dermatologis. Kes ini menunjukkan kesan kerosakan akibat terdedah kepada sinar UVA melalui cermin lori yang tidak digelapkan.

Akibatnya, sebelah kiri wajah beliau telah rosak teruk dan kelihatan 20tahun lebih tua dari sebelah kanan.

Inilah kesan sinar UVA dan ia juga membuktikan bahawa sinaran matahari yang berlebihan adalah sangat merbahaya kepada kulit.

Dengan itu, haruslah kita sentiasa beringat untuk menggunakan pelindung matahari.

 

Bagaimana Pelindung Matahari Membantu Mencegah Kerosakan Kulit Akibat Sinaran UV?

Pelindung matahari mengandungi SPF. SPF adalah singkatan kepada Sun Protection Factor atau Faktor Pelindung Matahari. Fungsi SPF adalah menggandakan peluang anda untuk bertahan di luar sebelum anda mula mendapat kerosakan kulit atau sunburn.

Sebagai contoh, jika berjemur di luar selama 15minit akan mengakibatkan anda mendapat sunburn, maka penggunaan SPF10 menggandakan peluang anda untuk bertahan iaitu sebanyak 15×10=150minit.

Oleh kerana sunburn adalah disebabkan oleh sinar UVB maka SPF juga merujuk kepada kemampuan pelindung matahari untuk menghalang sinar UVB dan bukan UVA.

Biasanya pengguna akan fikir SPF30 adalah dua kali lebih baik dari SPF15 dan seterusnya. Tapi bukan begitu maksudnya yang sebenar.

Menurut pakar kulit dari Florida, Dr Spenser, MD pelindung matahari berSPF 15 melindung 94% dari sinar UVB; SPF 30 menahan 97% dari sinar UVB dan SPF45 sehingga 98% sinaran.

Ini bermakna, pelindung matahari dengan SPF yang lebih tinggi menghalang hanya lebih sedikit sinar UVB dari SPF yang lebih rendah tetapi tiada yang menawarkan 100% perlindungan.

 

Bagaimana Nak Pilih Produk Pelindung Matahari?

Apa sahaja produk pilihan anda, pakar kulit menasihat agar kita memilih pelindung matahari yang kalis air. Gunakan setengah jam sebelum keluar rumah. Dan gunakan setiap 2jam atau selepas berenang atau berpeluh.

Menurut Dr Spencer lagi, ” cara terbaik untuk melindungi kulit adalah dengan KERAP menggunakan pelindung matahari. Anda tidak boleh hanya mengggunanya sekali di waktu pagi dan terus lupa tentangnya. Saya tidak peduli samada ianya SPF800 atau produk pelindung UVA terbaik, selepas beberapa jam ia akan hilang”, katanya.

 

Kesimpulan

Begitulah pentingnya produk pelindung matahari dalam kehidupan kita sehari2. Tidak perlu solekan yang tebal jika untuk kelur rumah. Tapi sunblock atau sunscreen berSPF adalah perkara utama.

Jika anda seperti saya sebelum ini yang selalu mengabaikan penggunaan pelindung matahari, sekarang anda sudah faham.

Sunblock bukan pilihan tapi satu kewajipan. Mulakan dari sekarang untuk mengelak kesan yang lebih buruk di masa akan datang.

 

Terima kasih kerana sudi baca. Semoga bermanfaat.

 

1 2 3