CARA MENCUCI MUKA DENGAN SEMPURNA ALA KOREA (VIDEO)

 

Ada sebab mengapa kebanyakan orang Korea baik lelaki atau wanita mempunyai kulit  yang sempurna.

Selain dari skincare regime mereka yang merangkumi pelbagai langkah demi langkah, cara applikasi setiap produk juga adalah perkara penting bagi mereka.

Kali ni saya nak kongsikan dengan anda cara orang Korea mencuci muka. Tutorial ini oleh Eunice dari WISHTrendTV. Saya tertarik dengan cara beliau ini kerana tekniknya yang sangat detail dan lembut.

Saya pun dah cuba cara ni. Memang kekok juga rasanya. Tapi kita patut treat our skin with respect. So be kind and gentle.

Dinasihatkan untuk sekurang2nya mencuba dalam 1 minggu untuk dapat melihat perbezaannya.

Kaedah ini sesuai untuk semua jenis kulit terutamanya yang bermasalah seperti jerawat dan sensitif.

Jom belajar cara mereka sekarang!

 

1. Basahkan wajah anda.

2. Letakkan sejumlah pencuci muka anda di tapak tangan dan gosokkan antara dua tapak tangan sehingga mengeluarkan buih. 

3. Sapukan buih pencuci di wajah anda di dahi. hidung, dagu dan kedua belah pipi

4. Dengan hanya menggunakan hujung jari kelingking, buatkan putaran2 halus bermula dari kawasan T-Zon dan pastikan anda tidak menggunakan tekanan yang kuat. Sebenarnya anda memang tidak dapat mengenakan tekanan kerana jari kelingking memang agak lemah. 

5. Bilaskan wajah dengan cara splash air ke wajah anda.Tidak perlu menekan atau menggosok kulit anda. Hanya air yang sampai ke kulit. Jika anda gunakan air suam pastikan anda akhiri dengan air sejuk untuk menutup liang pori.

6. Tidak perlu lapkan wajah. Cukup sekadar merenjisan lebihan air di tangan dan menekan dengan lembut wajah anda agar air tadi meresap ke dalam kulit.

7. Dengan keadaan kulit yang masih lembap, teruskan dengan penggunaan toner atau apa2 langkah harian anda. Penting di sini untuk tidak menunggu sehingga kulit anda kering terlebih dahulu sebelum langkah seterusnya. 

Jadi itu lah cara yang sempurna untuk membersihkan wajah anda dengan foam cleanser. Cara ini cukup lembut walau untuk  kulit sensitif. Ia sesuai untuk semua jenis kulit. Cuba anda lakukan cara ini dan lihat hasilnya nanti.

Atau anda ada cara yang lebih baik? Sila kongsikan di sini

Semoga bermanfaat dan terima kasih kerana sudi baca.

.

4 Comments on CARA MENCUCI MUKA DENGAN SEMPURNA ALA KOREA (VIDEO)

    • Noor Faiza
      March 10, 2015 at 5:49 pm (3 years ago)

      Inilah yang dikatakan dunia tanpa sempadan…

      Tapi blogger lelaki kena cuba cara ni. Kalau tak mampu jari kelingking, jari hantu pun boleh. hahaha

      Reply
  1. aishah
    March 18, 2015 at 8:05 am (3 years ago)

    Thank you for this best tips

    Reply
    • Noor Faiza
      March 19, 2015 at 3:52 pm (3 years ago)

      You are welcome. Thanks for your visit here Aishah.

      Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge